Van 11 tot en met 17 september is het de Verspillingsvrije Week en die is niet voor niets in het leven geroepen. In Nederland gooien we gemiddeld per persoon per jaar zo’n 33 kilo eten weg. Eten dat wél wordt verbouwd, vervoerd, gekoeld en verwarmd, maar niet wordt gegeten. Dat kost veel energie, waardoor de aarde opwarmt. Dat is natuurlijk heel erg zonde!
Het eten dat het meest wordt weggegooid is brood, groente, fruit, aardappelen en zuivel. Als iedereen in Nederland een week lang geen eten zou verspillen, zou dat ruim 22 miljoen maaltijden besparen en 33 miljoen kg CO2-uitstoot schelen. Bizar!
Betrap jij jezelf er wel eens op dat je eten weggooit? Omdat het over datum is of omdat je het eigenlijk niet gebruikt? Hieronder vind je handige tips om voedselverspilling te verminderen.
1. Weet het verschil tussen de THT en de TGT datum
Wanneer je niet meer zeker weet of een product nog goed is, kijk je naar de houdbaarheidsdatum op de verpakking. Wist je dat daar twee verschillende data op kunnen staan? De THT-datum, ten minste houdbaar tot, en de TGT-datum, te gebruiken tot.
Als je een product hebt met een verlopen THT-datum kun je het vaak gewoon nog eten zonder dat je daar last van krijgt. Ruik en kijk wel altijd even goed of je gekke dingen merkt. Producten met een verlopen TGT-datum moet je niet meer eten of drinken, omdat je daar ziek van kunt worden.
2. Een goede voorbereiding is het halve werk
Is het weer tijd om boodschappen te doen? Controleer dan eerst de koelkast en de voorraadkast op wat je allemaal nog hebt staan en wat er als eerst op moet. Dit kun je meenemen in je weekmenu.
Dat is ook meteen nóg een handige tip. Als je een weekmenu maakt, kun je namelijk ook meteen een boodschappenlijstje maken en weet je precies wat je voor die week nodig hebt. Het is ook handig om de hoeveelheden op je boodschappenlijstje te zetten, zodat je niet te veel meeneemt.
3. Bewaar het eten op de juiste plek
Bewaar jij je appels in de fruitmand of in de koelkast? En hoe zit dat met komkommers? Het is belangrijk om te weten waar je producten het beste kunt bewaren, zodat ze langer goed blijven. Appels blijven bijvoorbeeld weken langer goed in de koelkast, dan in je fruitmand buiten de koelkast.
Het Voedingscentrum heeft hier een hele handige tool voor gemaakt. Je typt je product in en zij vertellen je waar en hoe je jouw product het beste kunt bewaren. Klik hier voor de tool.
4. Kliekjesdag!
Het is een goed idee om iedere week een kliekjesdag in te lassen. Zo blijft er zo min mogelijk in je koelkast liggen dat uiteindelijk in de prullenbak terecht komt. Overgebleven groenten kun je bijvoorbeeld heel goed gebruiken voor een lekkere omelet of door de rijst. Met champignons, knoflook, ei en een beetje kaas maak je onze lekkere kaasomelet met knoflookchampignons! Klik hier voor het recept.
En met overgebleven fruit en yoghurt kun je een heerlijke smoothie maken. Natuurlijk is er op het internet ook genoeg inspiratie te vinden!