
Ieder jaar op 1 oktober is het Wereld Vegetarisme Dag. De perfecte dag om eens te kijken naar je eigen eetpatroon als je minder vlees zou willen eten. Minder vlees eten is niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook beter voor het milieu.
Wist je dat het iedere dag eten van bewerkt vlees samenhangt met een hoger risico op een beroerte en diabetes type 2? Vlees eten heeft ook een grote impact op het milieu. Wanneer je 100 gram vlees per week minder eet, verlaag je de broeikasgassenuitstoot in je eigen eetpatroon al met 5 tot 10 procent.
Vind je minder vlees eten ingewikkeld? We hebben 4 tips voor je op een rijtje gezet om vegetarisch eten makkelijker te maken. Dan zul je zien dat het helemaal niet zo lastig is!
1. Doe het stap voor stap
Heb je besloten dat je minder vlees of misschien wel helemaal geen vlees meer wilt eten? Werk hier dan stap voor stap naartoe. Je hebt altijd wat tijd nodig om te wennen aan veranderingen. Wanneer je in kleine stapjes werkt naar een groter doel, is het uiteindelijk makkelijker vol te houden.
Eet je nu bijvoorbeeld iedere dag vlees? Begin dan met 2 dagen per week vegetarisch te eten en zet deze dag per week ook voor jezelf vast, zodat je weet waar je aan toe bent. Wanneer je merkt dat dit normaal wordt, kun je er een extra dag aan toevoegen!
2. Kijk ook eens naar je lunch
Veel mensen denken bij vegetarische gerechten automatisch aan het avondeten. Tijdens de lunch wordt er natuurlijk ook vaak vlees gegeten. Denk aan een plakje ham op je boterham of kipfilet op je cracker. Vleeswaren vallen in de categorie bewerkt vlees en verhogen het risico op verschillende ziektes. Ga tijdens de lunch eens voor ei, hummus, avocado of kaas op je boterham of cracker. Ook heel lekker!
3. Maak je AVG-tje vegetarisch
Zet je het liefst iedere dag aardappelen, groente en vlees op tafel? Ook wanneer je vegetarisch eet, kun je hier nog steeds van genieten. De schappen met vleesvervangers in de supermarkt zijn tegenwoordig bijna groter dan de schappen met vlees. Je hebt dus keuze genoeg.
Let er wel op dat sommige van deze vleesvervangers veel zout en vet bevatten en soms niet genoeg eiwitten. Kijk dus altijd even goed op het etiket en maak ook hierin bewuste keuzes!
4. Eet ‘natuurlijke’ vleesvervangers
Je kunt je stukje vlees ook vervangen door ‘natuurlijke’ vleesvervangers. Natuurlijke vleesvervangers zijn eigenlijk geen vleesvervangers, maar gezonde, vegetarische keuzes en toevallig kun je ze ook gebruiken om je stukje vlees mee te vervangen. Dat komt omdat er voldoende eiwitten en andere belangrijke vitaminen en mineralen in zitten, zoals ijzer. Denk bijvoorbeeld aan tofu, tempeh, peulvruchten, bonen, noten en ei. Maak eens een gezonde curry met linzen, een omelet vol groenten of een wokgerecht met tofu.
Helemaal geen vlees meer?
Zou je wel graag minder vlees willen eten maar niet helemaal als vegetariër door het leven willen gaan? Ook wanneer je mindert met vlees eten ben je al hartstikke goed bezig. Wees niet te streng voor jezelf!