Afvallen? Zo kom je de decembermaand goed door!

17/10/2023 in: Actueel

Decembermaand en afvallen lst

Als je aan het afvallen bent, is december misschien ook wel de lastigste maand van het jaar. De kruidnootjes, marsepein, kerstkransjes en oliebollen vliegen je bijna letterlijk om je oren. Zie je het niet in de supermarkt, dan word je er wel aan herinnerd met reclames op tv.

De verleidingen zijn groot, maar niet getreurd. We hebben 7 tips voor je op een rijtje gezet, zodat jij ook kunt genieten van the most wonderful time of the year tijdens jouw afval avontuur.

Ga goed voorbereid de supermarkt in
Dat de supermarktketens het slim spelen met ongezonde artikelen is niets nieuws. Maar jij bent slimmer!  Ook in december moeten er boodschappen gedaan worden. Met alle verleidingen om je heen kan dat soms best lastig zijn. Hoe zorg jij ervoor dat die chocoladekransjes niet in jouw winkelwagentje terecht komen? Ga goed voorbereid op pad. Maak thuis alvast je boodschappenlijstje, zodat je deze af kunt lopen in de supermarkt. Zo ga je met een doel door de supermarkt heen. Zorg er ook voor dat je met een goed gevulde maag op pad gaat. Wanneer je zonder hongergevoel in de supermarkt loopt en wanneer je jouw boodschappenlijst op orde hebt, heb je minder snel de neiging om producten mee te nemen die je niet nodig hebt.

Ook een idee: bestel je boodschappen online en laat ze thuisbezorgen. Zo kom je in de winkel niet in de verleiding door alle decemberproducten en heb je toch je boodschappen in huis!

Ga zelf de keuken in
Hoe verleidelijk de geuren van de gebakkraam ook zijn, als je zelf de keuken in gaat voor het maken van jouw guilty pleasures, kun je ze een stuk gezonder maken.

Oliebollen uit de airfryer zijn lekker en stukken gezonder. Internet staat vol met goede recepten voor deze zogenaamde ‘airbollen’. Heb je geen airfryer, dan kun je ook oliebollen bakken in de oven. Je koopt hier tegenwoordig zelfs speciale mixen voor. Trek in een appelflap? Maak dan je eigen appelflappen en gebruik hier filodeeg of volkorenbladerdeeg voor. Met lekker veel appel en kaneel! De suiker laat je achterwegen. Een heerlijk alternatief voor de appelflappen van de gebakkraam.

Beweeg in december nog een beetje extra
Misschien klinkt het in eerste instantie niet aantrekkelijk, maar juist in december is het heerlijk om er op uit te gaan en extra te bewegen. Als je beweegt, maken je hersenen extra serotonine aan. Serotonine staat ook wel bekend als een geluksstofje. Het heeft invloed op je stemming en zelfvertrouwen. Met de korte, donkere dagen kunnen we allemaal wel wat positiviteit gebruiken, toch?

December is zelfs een hele mooie maand om naar buiten te gaan. Maak een lekkere winterse wandeling in de natuur of zoek de kunstijsbaan op! Het perfecte recept voor een leuke middag en je hebt ook nog extra lichaamsbeweging!

Drink water voordat je gaat eten
Ben je met de feestdagen uitgenodigd voor een etentje bij vrienden of familie? De gezelligheid kan het je lastig maken als het gaat om eten. Probeer een glas water te drinken voordat je aan tafel gaat. Dit geeft je een voller gevoel, waardoor de kans dat je te veel eet kleiner wordt.

Gedurende de hele dag en ook tijdens het eten is het natuurlijk aan te raden om genoeg water te drinken en het liefst zo min mogelijk alcohol of frisdrank. Alcohol wakkert ook de eetlust aan, waardoor je meer kans hebt om ongezonde dingen te gaan eten.

Pak een kleiner bordje en eet niet te snel
Ben je bang dat je tijdens het feestdiner gaat ‘overeten’? Pak dan een ontbijtbordje, in plaats van een dinerbord. Zo kun je minder opscheppen. Begin ook met het opscheppen van groenten en fruit, voordat je de rest pakt. Zorg er dan natuurlijk wel voor dat je maar één keer opschept.

Wist je dat je hersenen er tijdens het eten ongeveer 20 minuten over doen om een verzadigd gevoel door te geven aan je lichaam? Als je snel eet, heb je dus meer kans om te veel te eten. Zorg er daarom voor dat je goed de tijd neemt om te eten en goed te kauwen. Dat is extra lang genieten!

Kook met een van onze kerstmenu’s
Heb je het rijk voor jou alleen of ben jij in charge met het kerstdiner? Gebruik dan een van onze kerstmenu’s! Deze vind je hier.

Ga je voor vlees, vis of vegetarisch? We hebben aan iedereen gedacht. Zo weet je zeker dat je een verantwoord, maar heerlijk kerstmenu op tafel zet! Wedden dat je jouw familie of vrienden omverblaast?

Wees niet te streng voor jezelf
De laatste, maar niet onbelangrijkste tip: wees niet te streng voor jezelf. Bedenk voor jezelf wat je het allerlekkerst vindt. Daar kun je best wat van nemen. Op oudjaarsavond toch een oliebol? No worries, als je jezelf er een plezier mee doet, doe het dan.

Ook jij mag deze decembermaand genieten!

 

Over de auteur:

Veerle van den Haak

Copywriter & Video Editor