Als Pasen en Pinksteren op één dag vallen...

02/04/2021 in: Actueel

Een nieuw begin

Wat vieren we eigenlijk met Pasen? Ieder jaar surf ik weer naar Wikipedia en lees dat Pasen staat voor een nieuw begin. De Wederopstanding. Ieder jaar weer even een oh-ja momentje.

Ik weet dat ik vroeger in de speeltuin eieren mocht zoeken en ik herinner me ook nog wel de paasverhalen op de lagere school. Maar ik heb nu eenmaal in mijn kop zitten dat met Pasen de apostelen werden verlicht om het christendom te gaan verspreiden. Maar dat is dus Pinksteren. Tja een kronkel, maar ik geef liever mijn moeder de schuld…

Verkeerd geprogrammeerd

Misschien moet ik dat even uitleggen, want het is natuurlijk niet netjes om iemand anders de schuld te geven van je eigen tekortkoming. Toen ik nog een klein jongetje was, was ik helemaal gek van Playmobil. In een speelgoedwinkel kon ik mijn moeder tot waanzin drijven om dat ene (gigantische) kasteel te bemachtigen. Mijn moeder, die altijd verrassend rustig bleef, zei vaak: “Arjan, als Pasen en Pinksteren op 1 dag vallen krijg jij het kasteel.” Logisch dat ik Pasen en Pinksteren door elkaar haal, toch? Ik ben gewoon verkeerd ‘geprogrammeerd’.

Een nieuw begin

De symboliek van Pasen vind ik erg mooi. Als je dit projecteert op mensen met overgewicht die écht vreselijk hun best moeten doen om af te vallen, dan gaan zij eigenlijk ook voor een nieuw begin. Nu zit er voor mensen die veel zijn afgevallen meestal veel meer dagen dan de 40 dagen vasten voorafgaand aan het nieuwe begin (van oudsher vastentijd vóór Pasen), zij hebben hier vaak maanden over gedaan. Dit maakt dat ik veel bewondering heb voor afslankers die er écht voor gaan.

Een succesvolle verandering

Ik was ervan overtuigd dat Pasen en Pinksteren ooit op één dag zouden vallen. Het duurde even voordat ik er achter kwam dat ik het (veel te dure) Playmobil kasteel nooit van mijn moeder zou krijgen. Teleurgesteld? Nee helemaal niet. Wel heb ik dankzij mijn moeder een wijze les geleerd. En die is dat als je écht iets wilt bereiken, je er helemaal zélf voor moet gaan. Je bent zelf verantwoordelijk. En niets is vanzelfsprekend.

Wil jij écht afvallen? Wacht dan niet totdat Pasen en Pinksteren op één dag vallen. Gun jezelf een nieuw begin. Wacht niet, maar begin gewoon op het moment dat je de knop hebt omgezet. Iedere dag in het jaar kan het dan voor jou eerste paasdag zijn.

Vrolijk Pasen!
Arjan Wiertz


Over de auteur:

Arjan Wiertz

Online Marketeer

Ook interessant