Mind > Baaldag? Wees extra lief voor jezelf!

Baaldag? Wees extra lief voor jezelf!

Baaldag? Wees extra lief voor jezelf!

Vandaag had alle ingrediënten om een fantastische dag te worden. Een vrije dag, wakker worden zonder wekker, het zonnetje dat heerlijk schijnt. Daarnaast zeg ik altijd: als je wakker wordt in een fijn bed met een dak boven je hoofd en in een veilige omgeving, dan heb je het beter dan minstens 80% van de wereldbevolking. Tel daar schoon drinkwater, mooie kleding en een goed gevulde koelkast bij op en dat percentage stijgt nog een stuk meer. En dan heb ik het nog niet eens over alle extra luxe waar we ons mee kunnen omringen! Goed, ik kan nog even doorgaan, maar je snapt wat ik bedoel.

Bakens verzetten

En toch is vandaag niet mijn dag en dat maakt me nerveus. Zo’n dag dat het even niet lekker loopt, om wat voor reden dan ook. Vroeger was chocola op dit soort dagen mijn grootste vriend. Gek eigenlijk, aangezien ik me na het eten van deze vriend vaak juist slechter voelde. Dan baalde ik dat ik me had laten gaan en daar ging ik dan nog meer van eten. Een vicieuze cirkel die je wilt doorbreken. Natuurlijk geniet ik nog van een heerlijk stuk chocola! Maar niet meer op de dagen die niet mijn dag zijn. Ik kies er nu voor om anders met deze dagen om te gaan.
Als het even kan zet ik alle ramen tegen elkaar open. Negativiteit eruit, positiviteit erin, licht geeft lucht! Ik neem de tijd om te ontbijten en zet een vrolijk muziekje op. Dan een lange, warme douche en de ochtend is goed van start.

Kom in beweging

Daarna ga ik aan de slag om de boel schoon te maken. Niets is fijner dan een schoon en opgeruimd huis. Dan is het tijd voor de boodschappen. Dit kan natuurlijk met de auto, wel zo makkelijk! En toch pak ik de fiets. Juist op deze dagen is zuurstof en beweging goed voor je. Ik voel het zonnetje op mijn huid en geniet van de frisse lucht. Langzaamaan begint de dag weer een gouden randje te krijgen.

Trakteer jezelf

Het gevoel mezelf iets cadeau te willen geven om de dag op te fleuren blijft echter knagen. Dat heb ik toch een beetje vanuit huis meegekregen. Niet op een ander rekenen om jou blij te maken, maar er zelf wat voor doen. En soms betekent dat jezelf op een mooi cadeautje tracteren. Niet uit medelijden, maar uit liefde.

Chocola of ander ongezond eten is uitgesloten, in die valkuil wil ik niet langer vallen. Dus wat dan? Ineens valt mijn oog op een mooie bos bloemen bij de bloemist. Een veldboeket met roze, blauwe, witte en paarse bloemen. Genoeg kleur om de dag te laten stralen. Bloemen als alternatief voor chocola, wie had dat gedacht?

Een jaar heeft 364 dagen, deze kunnen niet allemaal even goed zijn. Een baaldag hoort bij het leven. Accepteren dat je dit niet kunt veranderen is de belangrijkste stap. Wat je wel kunt veranderen is hoe je er mee om gaat. Zwicht je voor je oude, slechte gewoonten of kies je voor goede, nieuwe gewoonten? Wees lief voor jezelf, eet gezond en doe jezelf af en toe wat cadeau.

Bij het afrekenen vraagt de bloemist of het boeket een cadeautje is. Met een grote glimlach antwoord ik: Jazeker, voor mezelf!