Actueel > Carnaval: Van boerenkiel tot vastentijd

Carnaval: Van boerenkiel tot vastentijd

Carnaval: Van boerenkiel tot vastentijd

Tegenwoordig zouden we spreken van een heftige detox. In het katholieke zuiden ging carnaval in vroeger tijden vooraf aan een vastentijd van 40 dagen. Zoals gelovige moslims nog altijd de ramadan als vastenmaand hebben. Alleen zijn er maar weinig Brabanders of Limburgers meer, die na de carnaval op het idee komen om lange tijd te gaan vasten. Een of twee dagen misschien, om bij te trekken van alle patat en bier, maar toch niet veel langer dan dat. Hoe een oude traditie op vrolijke wijze voortleeft.

Maaltijdvervangers als detox

Voor wie langer dan twee dagen wil lijnen, is er het Cambridge Weight Plan Stappenplan. In stap 1 en 2 wordt hoofdzakelijk gewerkt met uitgebalanceerde maaltijdvervangers. Een al zeer oud en beproeft ‘recept’. Bedoeld om af te vallen én het lichaam te zuiveren van afvalstoffen. Met een beetje spek op de botten is daar niks mis mee. Maaltijdvervangers zijn bedoeld om mensen met (zwaar) overgewicht naar een gezond streefgewicht te brengen. Daarna bouw je in stap 3 tot en met 7 een nieuw eetpatroon op, met reguliere voeding. Carnaval in omgekeerde volgorde. Eerst diëten en daarna een klein feestje voor jezelf.

Herkomst van de boerenkiel

Laat ik voorop stellen dat een actieve carnavalsvierder met hossen heel wat calorieën kan kwijtraken. Hossen is een bewegingsvorm waarbij op hoempapamuziek de polonaise wordt gelopen. Individueel, dan wel in groepsverband. Omdat er met carnaval in de regel veel bier wordt getapt, deden mensen dit van oorsprong in een boerenkiel, of andere kleding die vies mag worden. De blauwe kiel is een traditioneel kledingstuk dat als voorloper van de overall werd gedragen door boeren en werklieden. Later steeds meer opgesierd met kleurige dassen en vrolijke emblemen. Al heb ik begrepen dat de jeugd er met carnaval liever niet in gezien wordt en het dus lichtelijk 50+ aan het worden is. Maar dat kan volgend jaar zo weer veranderen. Ook in de mode is retro nog altijd iets om rekening mee te houden. Op ‘Oetelpedia’, de officiële website van het Bossche carnaval lees ik dat de boerenkiel is geënt op de kleding van de Brabantse veeboer. Brabant is van oudsher een boerenprovincie, dus dat is dan weer wél logica. Voorlopig hossen ze daar nog even door. Met hopelijk veel afslankkilo’s. En anders kunnen ze daarna altijd bij ons terecht!


Over de auteur:

Anuscka van der Horst

Naast mijn werk als gewichtsconsulente begeleid ik mannen en vrouwen bij de styling van hun ‘nieuwe ik’.
De smaak van water

De smaak van water

Om misverstanden te voorkomen: we hebben het nu niet over de Nederlandse film uit ’82. Maar het gaat ...