De zomer in je bol - en waarom dat zo goed voor je is!

15/07/2022 in: Actueel

Zomer in je bol lst

De zomer is officieel aangebroken! Voor de meeste mensen het beste seizoen van het jaar. Misschien voel jij je ook wel een stuk beter in de lente en zomer. Logisch, want de zon gaat later onder, de bloemetjes en lammetjes zijn tevoorschijn gekomen en de temperaturen schieten weer omhoog. Weg met die jas!

Weer naar buiten
Dat mensen zich vaker vrolijk voelen in de lente en in de zomer, heeft een logische verklaring. Het is langer licht en vaker zonnig. Omdat de temperaturen over het algemeen lekkerder zijn, gaan we ook weer meer naar buiten. En wat doet de zon met je lichaam? De zon zorgt ervoor dat je lichaam vitamine D aanmaakt.

Vitamine D is belangrijk voor de productie van de hormonen serotonine en dopamine. Deze hormonen hebben invloed op je geluksgevoel. Van de zon ga je je dus écht vrolijker voelen!

Natuurlijk staan de lente en zomer ook bekend als de seizoenen van de jonge dieren. Denk maar eens aan de dartelende lammetjes in het weiland. Wist je dat het zien van schattige dieren ook goed is voor je gezondheid? Onderzoekers aan de Universiteit van Leeds* hebben onderzoek gedaan naar wat je lichaam doet bij het zien van schattige dieren. Bij alle deelnemers van het onderzoek daalde de bloeddruk, de hartslag en het stresslevel!

Bewegen in de buitenlucht
De zon kan dus een positieve invloed hebben op hoe je je voelt. Naar buiten dus, als de zon schijnt, maar vergeet je niet in te smeren om een verbrande huid te voorkomen.

Hoe leuk is het om buiten te gaan sporten met lekker weer? Je kunt ervoor kiezen om je yoga mat buiten in het gras neer te leggen, maar misschien is dat een te hoge drempel. Dan is een wandeling of fietstocht in de zon ook heerlijk. Neem je lunch mee voor onderweg en genieten maar. Of laat de auto een keer staan en pak de fiets naar werk of om boodschappen te doen.

Je spieren versterken
En wat dacht je van zwemmen in een buitenbad, meer of zee? Hartstikke lekker en nauwelijks belastend voor je gewrichten. Als je het samen doet met iemand is het ook nog eens heel gezellig.

Met zwemmen gebruik je een groot aantal spieren, verbeter je je conditie, verbrand je vet en versterk je je spieren. Dat, in combinatie met een zonnetje op je bol, is natuurlijk een win-win-winsituatie! ?


*Wil je het onderzoek lezen? Klik dan hier.

Over de auteur:

Veerle van den Haak

Copywriter & Video Editor