Gewichtsbehoud > Een feest en gewichtsbehoud. Gaat dat samen?

Een feest en gewichtsbehoud. Gaat dat samen?

Een feest en gewichtsbehoud. Gaat dat samen?

Je aan je gezonde eetpatroon houden als je thuis bent is meestal wel goed te doen. Maar hoe doe je dat als je op een feest bent? Tafels vol met salades, gefrituurde snacks, zoete lekkernijen, fingerfood… allemaal dingen die het je flink lastig kunnen maken.

Ga je binnenkort naar een feest? Schiet dan niet meteen in de stress. Je kunt echt wel genieten van dat feest, zonder qua eten meteen hopeloos de fout in te gaan. We hebben wat tips en strategieën voor je!

Houd je op de dag van het feest aan je eetplan

Je denkt misschien dat het een goed idee is om de hele dag van het feest te vasten, zodat je je ‘s avonds lekker vol kunt stoppen. Niet doen! Deze strategie werkt niet! Je metabolisme kan wat vertraagd worden, waardoor je bloedsuikerspiegel omhoog gaat en je waarschijnlijk nog meer gaat eten dan je aanvankelijk van plan was. Houd je op de dag van het feest aan wat je anders ook zou hebben gegeten, zodat jij in controle blijft over je ‘trek’.

Eet voordat je naar het feest gaat thuis een snack die rijk is aan proteïnen en vezels.

Maak een gezonde snack die goed gevuld is met proteïnen en vezels; twee voedingsmiddelen die je helpen je een vol gevoel te geven. Op deze manier kom je niet hongerig op het feest en vlieg je niet meteen op al het lekkers af.

Check het aanbod

Maak een rondje om te zien wat er allemaal aan eten is. Op deze manier kun je kijken wat je echt het lekkerst vindt en kies daar dan ook voor. Het moet echt de moeite waard zijn dat je iets ‘speciaals’ eet, dus ga daarvoor en laat de rest staan. Eventueel kies je nog voor één lichtere snack erbij, maar dat is het. Keuzes maken.

Wees je bewust van de hoeveelheid

Sommige dingen zijn op zich niet heel erg slecht, maar als je er (per ongeluk?) teveel van neemt dan is het wel foute boel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dipsausjes. Vaak zit daar toch de nodige mayonaise of room in. Je hoeft de dipjes niet helemaal links te laten liggen, maar wees je bewust van hoeveel je ervan eet. Een eetlepel dipsaus kan al bol staan van de calorieën, en als je gedachteloos aan het ‘dippen’ bent (bijvoorbeeld tijdens een gesprek) dan kun je zomaar flinke hoeveelheden vet en calorieën binnenkrijgen.

Geniet van wat je eet

Wees je bewust van wat je eet. Zet je bordje even neer als je met iemand in gesprek bent. Ben je uitgepraat, pak dan je bordje weer. Op deze manier voorkom je dat je onbewust eet, en op het moment dat je bordje leeg is denkt “Goh, ik heb eigenlijk helemaal niet geproefd wat ik gegeten heb” en je de neiging hebt nog een keer een bordje vol te laden.

Drink voldoende

Een hongergevoel blijkt vaak een kwestie van dorst te zijn. Drink tijdens het feest regelmatig water.

Op deze manier moet je op een feest zonder schuldgevoel kunnen genieten!

Inge Brekvoort, Cambridge Weight Plan Benelux  

Afvallen... en dan?

Afvallen... en dan?

De knop is om: je gaat afvallen! Goed van je. En dat is dan de eerste knop, waarmee je hebt besloten ...