Goede voornemens, hoe hou je ze vol?

14/01/2022 in: Actueel

Goede voornemens volhouden lst


Veel mensen vinden het begin van een nieuw jaar het perfecte moment om het roer helemaal om te gooien. De ongewenste kilo’s moeten eraf en we moeten drie keer per week naar de sportschool. Als we dan toch bezig zijn, gaan alle chocolade en koekjes ook meteen de prullenbak in!

Maar waarom zijn goede voornemens eigenlijk zo vaak moeilijk vol te houden?

Grote voornemens
Je wilt drie keer per week sporten, gezonder eten, afvallen en het liefst alles tegelijk. Het zijn inderdaad mooie voornemens, maar eigenlijk niet helemaal realistisch. Waar het mis gaat met goede voornemens, is dat je vaak te snel te veel wilt.

Wanneer je jouw voornemen ‘te groot’ maakt, is het veel lastiger vol te houden. Wil je dit jaar  bijvoorbeeld gezonder leven? Kijk dan naar hoe je leven nu is en wat je in kleine stapjes kunt veranderen. Gaat het om je eetpatroon, gaat het om lichaamsbeweging of misschien om allebei?

Kies je vaak voor witbrood en, bijvoorbeeld, witte pasta, verander dit dan geleidelijk naar volkoren producten. Eet je iedere avond een paar koekjes bij de koffie of thee? Laat deze dan weg.

Zo pas je iedere keer iets kleins aan in je eetpatroon. Doe dit niet te snel en niet te veel tegelijk, want je lichaam heeft tijd nodig om te wennen aan deze aanpassingen. Na een tijdje zul je merken dat het je steeds makkelijker afgaat!

Wil je meer gaan sporten? Ook dit kun je het beste geleidelijk opbouwen. Begin niet meteen met vier avonden per week naar de sportschool gaan, als je daar vorig jaar nooit te vinden was. De kans is namelijk erg groot dat je dat niet volhoudt. Net als de aanpassingen in je voeding, kun je sporten ook het beste geleidelijk opbouwen.

Wees niet te streng voor jezelf
Pak eens pen en papier en schrijf 10 dingen op die je leuk vindt aan jezelf. Dat klinkt makkelijker dan het daadwerkelijk is, maar het is wél goed om te zien dat je eigenlijk al heel leuk bent, zoals je bent!

Er is natuurlijk niets mis met dingen aan jezelf of je leven te willen verbeteren, maar wees daarin niet te streng. Eet je een keer wél dat koekje bij de thee of sla je de sportschool een keer over? Geen probleem, dan ga je daarna gewoon weer verder waar je gebleven was.

Niet alleen januari
1 januari is een mooi moment om te starten met je goede voornemens. Dat is tenslotte het begin van een nieuw jaar. Soms zijn er dingen in het leven die net iets belangrijker zijn op 1 januari, waardoor het je niet lukt om op precies die datum te beginnen.

Geen paniek! Als het jou niet lukt om op 1 januari te beginnen, om wat voor reden dan ook, dan start je gewoon een week later. Of zelfs een maand later.

Niemand heeft gezegd dat je alleen met je goede voornemens kunt starten op 1 januari.

Doe het samen
Samen op een doel af gaan is bijna altijd beter dan alleen. Dus ook jouw goede voornemens kun je samen met iemand oppakken. Dat is niet alleen fijner, maar ook nog eens effectief.

Het is hartstikke handig om iemand te hebben die jou kan motiveren als je er even geen zin meer in hebt! En zeg nou zelf, samen naar de sportschool gaan of samen een stuk wandelen is toch veel gezelliger?


 

Over de auteur:

Veerle van den Haak

Copywriter & Video Editor