Mind > Grote stappen, snel thuis

Grote stappen, snel thuis

Grote stappen, snel thuis

Grote stappen, snel thuis… ken je die uitdrukking? Ik kreeg hem in mijn jeugd vaak te horen van mijn moeder. Dan had ik iets in mijn hoofd en dat moest het liefst dezelfde dag nog klaar zijn, waardoor ik alles ging afraffelen. Stappen overslaan om maar zo snel mogelijk bij mijn einddoel te zijn. Maar zo kom je er natuurlijk niet, dus floot mijn moeder me op deze manier terug.

Zo is dat ook met je weg naar een gezond gewicht en gezonde leefstijl. Je hebt na lang wikken en wegen besloten om wat aan je overgewicht te doen en zorgvuldig een dieet uitgekozen wat bij jou past. Stapsgewijs afvallen en stapsgewijs een nieuwe manier van eten en leven aanleren. Je ziet jezelf in gedachten al shinen op het strand in die super leuke bikini of stralen in die waanzinnig mooie jurk op jouw trouwdag. Eigenlijk wil je morgen al je doel behaald hebben. Maar hé... je hebt de eerste stap gezet op weg naar een gezonde leefstijl!

Ga eens in het midden van de kamer staan en maak nu een grote sprong van ongeveer 1 meter. Ga terug naar de plek van waar je gesprongen bent en leg nogmaals dezelfde afstand af in kleine stapjes. Welke manier ging het makkelijkst? Die grote sprong of die kleine stapjes? Ik denk dat je voor die kleine stapjes gekozen hebt…? En weet je wat zo grappig is? Op de makkelijke manier heb je dezelfde afstand afgelegd en ben je er ook gekomen.

Met je dieet gaat het net zo. Door goede tussen-doelen te verzinnen, help je jezelf om je hoofddoel te bereiken. Iedere keer een kleine verandering in je manier van eten; zo is het goed vol te houden en je valt gestaag af. Leg de lat niet zo hoog voor jezelf en vier iedere keer je succes-moment. Dat motiveert! Geniet van de regelmatige complimentjes die je van anderen mag ontvangen en het moment dat je een kledingmaat kleiner aankunt. Stap voor stap op weg naar je streefgewicht.

Misschien heb je wat aan deze tip: vraag aan je partner, goede vriend of vriendin om een cadeautje/aardigheidje voor jou te kopen en in te pakken. Laat het zo inpakken, dat je niet kan raden wat er in zit. En jullie zetten dit cadeautje op een plek waar je het dagelijks ziet staan. Wat zou je graag willen weten wat hier in zit! Maar ja, je bent er nog niet, dus ga je door met de door jou ingeslagen weg. En ineens is het moment daar…. je hebt jouw streefgewicht behaald. Gefeliciteerd!! Nu mag je het cadeautje openmaken en maken jullie er een klein feestje van.

Gun jezelf de tijd, accepteer dat het soms lastig kan zijn. Maar denk vooral positief over jezelf en over wat je wilt bereiken. Wees lief voor jezelf. Op die manier heb je die grote stappen niet nodig en kom je er ook!