Hangt goed gereedschap nou écht onder een afdakje?

16/10/2020 in: Actueel

Gereedschap afdakje

Niets menselijks is me vreemd. Ook ik had last van de zogenaamde coronakilo’s.

Of komt het gewoon door de onzekerheid over wat er gebeurt of gaat gebeuren en ben ik gewoon een stress-eter? Hoe dan ook, ik merkte dat ook míjn strakke fietsshirt nog strakker kwam te zitten. Dus knop om en een paar kilo’s eraf.

Calorieën bijeten

Als ik van een paar uur mountainbiken terugkom, eet ik normaal gesproken alles wat los en vast zit. Om een idee te geven: met twee uur mountainbiken verbrand ik zo’n 1200 Kcal extra, maar ja… een stuk appeltaart, twee gevulde koeken en twee handjes cashewnoten compenseren dit weer ruimschoots. Op zich geen probleem, omdat ik in het pre-coronatijdperk redelijk gedisciplineerd ben als het om voeding gaat. Maar ik merkte dat ik door de onzekerheid van corona en de veranderingen in mijn ritme met thuiswerken toch vaker de koektrommel wist te vinden. Het was niet meer ‘of/of’, maar ‘en/en’ met als resultaat een te strak fietsshirt.

Mijn schrikbeeld

Iedereen leeft zijn eigen leven, maar mijn schrikbeeld is altijd het mannelijke afdakje geweest. Je hoort het ze misschien zeggen: ‘Goed gereedschap hangt onder een afdakje’. Het blijkt dat in Nederland van de mannen tussen de 35 en 60 jaar ongeveer 33% alleen maar een dikke buik ziet als ze naar beneden kijken. Nu wordt dit type overgewicht gerelateerd aan diabetes type 2, hoge bloeddruk en darmkanker. Ik berg daarom mijn gereedschap liever netjes en droog op in de schuur. Een afdakje en de mogelijke gevolgen daarvan vind ik levensgevaarlijk.

Verbranden

Inmiddels ben ik na vijf weken bewust eten en bewegen de extra kilo’s weer kwijt. De aannemer van mijn afdakje heb ik de laan uitgestuurd en ingeruild voor een paar keer extra mountainbiken. En bij thuiskomst? Ik laat de appeltaart, gevulde koeken en eigenlijk alles met suiker wat voorhanden is links liggen en maak nu iedere keer een smoothie van verse spinazie, sojayoghurt en een banaan.


Over de auteur:

Arjan Wiertz

Online Marketeer