Afvallen en op gewicht blijven is extra moeilijk voor iemand die als kok in een restaurant werkt. Zou je denken, maar dan heb je buiten Hans (59) gerekend. Toen hij merkte dat zijn T-shirts in maat XXL te strak gingen zitten, gooide hij het roer drastisch om. Hij is inmiddels alweer vijf jaar op zijn ideale gewicht.
“Ooit liep ik rond met een bolle kop en een bolle buik. Kleding paste niet meer en ik voelde mij niet meer happy met mijn lijf. Ik ben toen naar een consulent van Het 1 op 1 Dieet gestapt en ben daarnaast fanatiek gaan sporten in de sportschool. Ik wil geen vet zien, maar spiermassa. Als ik wat zwaarder word door extra spiermassa is er niets aan de hand. Als ik zwaarder word door vetmassa wel.”
Grenzen bewaken
“Ik heb een compleet nieuwe garderobe aan moeten aanschaffen, maar dat had ik er graag voor over. Dat laat ik mij niet meer afpakken. Je merkt het snel genoeg aan je kleding, als je niet meer goed in je vel zit. Daarnaast heb ik altijd contact gehouden met mijn consulent. Wegen doe ik uitsluitend bij mijn consulent. Thuis weeg ik mij nooit, anders wordt dat teveel een fixatie. En wegen bij je consulent is toch anders. Vreemde ogen dwingen, zeggen ze wel eens. Nou, vreemde ogen kun je mijn consulent na al die jaren niet meer noemen, maar mooi dat het voor mij nog steeds zo werkt”
Vangnet of valkuil?
"Ik vind dat je best wel eens kunt zondigen, je hoeft echt niet altijd streng en afgepast te eten. Ik durf dat te zeggen, omdat ik weet dat ik een paar kilo extra er redelijk eenvoudig weer af krijg. Het dieet is mijn vangnet, dat mij altijd weer opvangt. Dat is een prettige wetenschap, maar kan tegelijk je valkuil zijn. Je wordt er wat makkelijker door. Ik kan het wel hebben denk je dan bij dat zomerbiertje en dan blijft het niet bij één. Je speelt er een beetje mee, omdat je weet dat je het er toch wel weer af krijgt. Tegelijkertijd moet ik alert blijven en het niet uit de hand laten lopen. Ik word wat jaartjes ouder en dan merk je toch dat de kilootjes er makkelijker aan komen, met name op de buik. Ik heb in mijn werk te maken met onregelmatige werktijden. Dat betekent voor mij dat ik goed de balans moet bewaken en bijvoorbeeld niet het ontbijt moet overslaan om daarna tussendoortjes te gaan snaaien. Dat is absoluut funest.”
Gulden regel
“Mijn kracht is dat ik de knop volledig om kan zetten, als dat nodig is. Ik kan verleidingen van de ene op de andere dag zo weer laten staan. Zonder discipline blijf je niet op gewicht. Je moet je zelf ook wel wat kunnen ontzeggen. Ik ben dol op droge worst, maar als ik dat iedere dag ga eten, is de uitkomst al tevoren bekend natuurlijk. Je moet leren om voor jezelf op te komen, om te doen wat goed is voor jou. Waar ik vroeger dat onderscheid niet altijd kon maken, kan ik dit nu veel beter controleren. Dat is, denk ik, het belangrijkste verschil."
Keukenweegschaal geen overbodige luxe
"Teveel eten gaat ongemerkt. Als hulpmiddel gebruik ik daarom nog steeds een keukenweegschaal. Dat klinkt misschien raar voor iemand die al zoveel jaar op gewicht is, maar juist door mijn eten consequent te wegen, bewaak ik daarin een zekere balans. De verleiding om te smokkelen met dat schepje of handje meer, schakel ik daarmee voor mijzelf uit. Voor mij werkt dat perfect."
Hans Geijsen
Meer ervaringsverhalen
* Het 1 op 1 Dieet mag geen gebruik maken van voor- en nafoto’s bij de ervaringsverhalen. Ook mogen we geen mededelingen doen over het aantal afgevallen kilo’s en de snelheid waarmee het resultaat is bereikt. Dit is overeenkomstig met de Europese wet- en regelgeving. Onze consulenten kunnen je dit wél vertellen en laten zien in hun praktijk.