Pepernoten, chocoladeletters, banketstaaf… wat nu?!

20/11/2020 in: Actueel

Sint met

Zoals elke week doe ik met zorg mijn boodschappen. Ik draai met mijn karretje de hoek om naar het volgende pad en bots bijna tegen een strategisch opgestelde display aan die gevuld is met vrolijk gekleurd suikergoed, pepernoten en chocoladeletters.

Je zou het misschien niet zeggen als je naar buiten kijkt, maar nog even en het is Sinterklaas. Veel van mijn cliënten zien als een berg op tegen deze periode. “Het is geen handige tijd om iets aan mijn eetpatroon te doen” zeggen ze dan. Heel begrijpelijk.

Verleidingen
Je komt ze deze weken overal tegen. Sterker nog, het komt ongevraagd naar je toe. Je kunt geen supermarkt inlopen of de lekkernijen liggen hoog opgestapeld. En als je daar de verleidingen niet tegenkomt, dan wel in allerlei advertenties en reclameblokken op tv. Vluchten kan niet, dus dan komt de vraag om de hoek hoe jij met de verleidingen om kunt gaan.

Hoe zou je het dit jaar anders kunnen doen?
Hoe zou je kunnen genieten van de lekkernijen en tegelijk goed voor jezelf en je lichaam kunnen zorgen? Misschien helpt het een beetje als ik met je deel wat ik mijn cliënten leer.

Geniet, maar dan alleen op de dag zelf. Van één handje pepernoten, een warm stukje banketstaaf of een chocolademuis. Maar dan echt alleen op 5 december. Houd dit moment voor ogen en bedank voor alle andere momenten.

Het mooie is dat je op ieder moment dat je in je hoofd ‘nee’ zegt, je dus ‘ja’ zegt tegen jezelf en je echt beloond wordt met een goed gevoel over jezelf! En als je dan op dat bijzondere moment iets neemt, doe het dan ook voor 100%. Ervaar hoe mooi het eruitziet, hoe de smaak is en hoe je lijf daar op reageert.

Was het de moeite waard?
Mooi! Pak daarna je gezonde gewoonte direct weer op. De kans is groot dat er nog snoepgoed of banketstaaf over is op 6 december. Ga niet overstag, maar geef het weg of laat je huisgenoten ervan genieten.

Bedenk wat jij echt graag wilt deze periode
Als je dan toch bij die mooie display staat, bedenk dan ‘Al dat snoepgoed heb ik niet nodig om me goed te voelen’ en ga verder, door naar de groenten afdeling.’

Houd voor ogen waarom je fitter, slanker en gezonder wilt zijn. Geniet en zorg goed voor jezelf. En ervaar dat een goed gevoel meer (ver)vult dan welke heerlijke speculaasbrok dan ook.

Niets smaakt zo goed als een gezond gewicht in evenwicht!

Over de auteur:

Fonny Freek

Fonny is sinds 2011 eigenaar van Balance4ever en consulente van Het 1op1 Dieet Heerhugowaard. In haar zoektocht naar het vinden van een balans in een lichter leven studeerde zij voedingsleer, Transformatief Coachen en Onwards Coaching (1op1 ...