Ervaringsverhaal Tessa 30 jr

Tessa was pas 21 toen ze besloot dat ze moest afvallen, omdat ze veel te zwaar was geworden. Ze kreeg er fysieke ongemakken door en voelde zich diep van binnen heel ongelukkig. Inmiddels is ze een sprankelende vrouw van 30 jaar, die negen jaar later nog steeds perfect op gewicht is. 

“Ik ben al zó lang op gewicht, dat het voor mij normaal is geworden. Ik ben vrijwel moeiteloos overgegaan op een andere leefstijl, zo verschrikkelijk beu was ik mijn leven met overgewicht.”

Lichter dan ooit 
“Ik ben nu lichter dan ik als puber ooit geweest ben. Ik herinner me vooral het ongemak van toen. Het niet vrij kunnen bewegen. De te strakke kleding. Maar vooral de schaamte dat ik was geworden wat ik in de spiegel zag. Als ik nu een foto van mijzelf zie van vroeger, herken ik mijzelf totaal niet meer! Ik wil mijn oude gewicht echt nooit meer terug.” 

“Dat ik wilde afvallen bleek trouwens nog een keerzijde te hebben. Mijn toenmalige vriend viel op vollere vrouwen en vond het allemaal maar niks. Het heeft mij zelfs vriendinnen gekost, puur uit jaloezie, omdat zij nu de dikste waren. Dat was dan jammer voor hen, maar ik besloot mijn eigen pad te gaan.” 

Trouw aan jezelf 
“Ik ben steeds blijven vertrouwen op wat ik kan en wil en niet op wat anderen vinden. Dat is nog steeds mijn basis, ook nu ik op gewicht ben. Het gaat er om dat ik mij lekker voel. Dat kun je zelf heel sterk sturen, door de juiste mentale kracht in te zetten. Dan blijf je niet hangen in een foutje of misstap en pak je daarna de draad weer gewoon op. Ik krijg daar iedere dag de ultieme beloning voor: als ik in de spiegel kijk en tevreden ben met mijn uiterlijk. Een mooiere beloning is er niet.“

Het nieuwe normaal 
“Voor mij is dit leven het nieuwe normaal. Mijn lichaam is er op afgesteld. Wanneer ik nu teveel eet, merk ik dat gelijk aan mijn lichaam. De enige moeite die ik daar voor moet doen, is dat ik scherp moet blijven op mijzelf. Je moet blijven monitoren, Essentieel voor gewichtsbehoud is dat je leert niet de andere kant op te kijken, als je weer wat aan komt. Zo van, ach dat kan er nog best bij. Dan kom je op een glijdende schaal. Een keertje zondigen is niet zo erg, zolang je er maar voor zorgt dat het bij een keertje blijft. Je moet er voor werken, zeg ik altijd, je moet er moeite voor willen doen. Extra kilo’s los je niet op door een keer met je vingers te knippen.”

Andere smaak 
“Door het dieet en de opbouw naar andere voeding, verandert ook je smaak. Doordat ik bewuster ben gaan eten, verlang ik niet eens meer naar energydrinks en een portie frikandel. Portiegrootte hetzelfde laken een pak. Ik krijg geen grote porties meer weg en verlang daar ook niet meer naar. Als ik teveel eet, krijg ik meestal acuut buikpijn. Dat wil niet zeggen dat je nooit meer iets ongezonds mag. Ik hou van een borreltje als ik uit eten ben, een bakje chips, of een taartje op een verjaardag, maar ik ga er niet meer speciaal voor zitten, om er zoveel mogelijk van naar binnen te werken. Met vier kinderen heb je snoep in huis, dat hou je niet tegen. Dat is voor mij totaal geen probleem, ik taal daar niet naar. Ik kan juist enorm genieten van gezond eten. Mooi dat dat zo verandert, eigenlijk zonder enige vorm van strijd.”

Vier zwangerschappen 
“In principe gebruik ik geen dieetproducten meer, of het moet heel kort zijn, zoals na mijn laatste zwangerschap, maar eigenlijk kan ik met het Stappenplan van Het 1 op 1 Dieet alles prima corrigeren.” 

“In die negen jaar dat ik nu slank ben, heb ik vier kinderen op de wereld gezet. Steeds weer teruggeveerd naar mijn oude streefgewicht. Het enige wat daar lastig aan was, is dat ik voor alle vier de bevallingen een keizersnee heb gehad. Daardoor heb ik voor langere tijd niet kunnen sporten en moest ik extra goed op mijn voeding letten.”

Stigmatisering 
“Wat ik heel ernstig vind, is dat mensen je ineens heel anders gaan benaderen als je slank bent en er verzorgd uit ziet. Ik kreeg ineens veel positieve aandacht, puur op grond van mijn uiterlijk. Dat is mooi meegenomen, zul je zeggen, maar ergens vind ik het toch niet oké. Te zware mensen zijn net zo goed lieve, aardige, talentvolle, zorgzame mensen. Dat heeft zeker veel impact gehad op mij, als je ziet hoe mensen reageren puur op een lichaam, zonder de mens daar achter nog te zien staan.” 

Tessa Marras

Meer ervaringsverhalen

 

* Het 1 op 1 Dieet mag geen gebruik maken van voor- en nafoto’s bij de ervaringsverhalen. Ook mogen we geen mededelingen doen over het aantal afgevallen kilo’s en de snelheid waarmee het resultaat is bereikt. Dit is overeenkomstig met de Europese wet- en regelgeving. Onze consulenten kunnen je onze succesverhalen vertellen en laten zien.