Vrijdag de dertiende - wat kun je ertegen doen?

13/05/2022 in: Actueel

Vrijdag de dertiende lst

Paraskevidekatriafobie, oftewel specifieke angst voor vrijdag de dertiende.

Deze dag zou ongeluk brengen. En dus lopen hele volksstammen op die dag niet onder een ladder door, zijn als de dood dat een zwarte kat hun pad kruist, raken volledig in paniek als er een spiegel breekt en zullen zeker geen geopende (natte) paraplu in huis zetten, om maar een paar voorbeelden te noemen. Even ter verduidelijking: een natte paraplu zet je meestal geopend in huis omdat hij dan beter droogt. Maar dat terzijde.

In o.a. Amerika melden zich opvallend veel mensen ziek op vrijdag de dertiende. Uit angst dat er op die dag iets naars kan gebeuren blijven ze liever thuis en hopen zo eventuele rampspoed te vermijden.

In Nederland kennen we het begrip 'vrijdag de 13de' nog niet zo lang, iets meer dan honderd jaar, maar ook hier zijn mensen die zich die dag opsluiten in huis en niet kunnen wachten tot het zaterdag de 14de is. Dat is natuurlijk altijd lekker, want dan is het weekend en hebben veel mensen vrij.

Het cijfer 13
In veel landen wordt het cijfer 13 beschouwd als een ongeluksgetal. Er zijn landen waar in flatgebouwen zelfs een dertiende verdieping ontbreekt. Niet dat er dan een groot gat in dat gebouw zou zitten, dat is echt de goden verzoeken. Nee, op de verdieping waar een bordje met '13' zou moeten hangen, zie je dan een bordje waarop bijvoorbeeld '12A' staat. Of dit echt helpt? Die verdieping blijft nog steeds de dertiende, ongeacht het cijfer op het bordje.  

Waar komt het vandaan
Een oorsprong zou liggen in de bijbel: op het laatste avondmaal van Jezus waren dertien apostelen aanwezig. En de dag daarna, vrijdag de dertiende, werd Jezus gekruisigd. Er zijn ook verwijzingen naar vrijdag 13 oktober 1307, de dag dat in Frankrijk op last van Filips IV (bijgenaamd Philips de Schone) alle Tempeliers werden gearresteerd, wat het begin van het einde van de Tempeliers inluidde. Zo zijn er nog meer gebeurtenissen waarvan wordt beweerd dat deze de oorsprong van vrijdag de 13de zijn. Kies zelf maar.

Je eigen vrijdag de dertiende
Zo is er dus ooit aan een gebeurtenis een bijgeloof gekoppeld en zijn er nu nog steeds mensen die daarnaar handelen. Maar we kennen allemaal ook onze eigen vrijdag de dertiende. Soms een enkele dag per jaar, soms veel vaker. En dan gaat het om hele andere angsten. De angst om te mislukken. De angst voor een terugslag. De angst om jezelf te zijn. De angst om wat anderen er wel niet van vinden.

Angstig en gevoed door negativiteit duiken we het liefst onder het dekbed, sluiten we onszelf op en wachten op de volgende dag. Waarom? Is het niet vaak zo dat je juist struikelt als je bang bent om te struikelen?

Trotseer je eigen vrijdag de dertiende
Ga uit van je eigen kracht en het positieve, los van wat anderen denken of vinden. Laat je er niet onder krijgen, maar vertrouw op jezelf. Vind je het in je uppie nogal lastig? Vraag hulp en probeer het samen. Je hoeft het niet alleen te doen.

Pak die zwarte kat op en loop rustig onder die ladder door. En als je onder de ladder door bent gegaan, kijk dan om en wees trots op jezelf.

Maak van vrijdag de dertiende een mooie dag!


Over de auteur:

Inge Brekvoort

Marketing & Communicatieadviseur