Waarom hebben M&M's verschillende kleuren?

05/02/2021 in: Mind

Waarom hebben M&M's verschillende kleuren?

Ik ben helemaal verzot op M&M’s! Uiteraard wel diegene met een nootje, zodat je wanneer je door de heerlijke chocolade heen bijt stuit op een beetje zoutige pinda. Hmm, wat een genot in je mond en de smeltende zoete chocolade op je tong zorgt voor een explosie van het gelukshormoon dopamine in je brein. Deze ervaring duurt ongeveer 0.25 seconde. Dit is zo kort dat je er meteen nog een neemt. Toch is de vraag die mij fascineert: waarom hebben M&M’s verschillende kleuren?

Kleuren in de natuur
Om te begrijpen waarom M&M’s verschillende kleuren hebben zul je eerst moeten begrijpen waarom fruit verschillend gekleurd is. De kleuren in fruit worden veroorzaakt door fytochemicaliën. Dit zijn chemicaliën die afkomstig zijn van de plant en deze bevatten antioxidanten, wat weer goed voor ons is om te eten. Helaas zitten deze gezonde stoffen niet in M&M’s.

Kleuren vanuit een evolutionair perspectief
Er is ook een andere reden waarom fruit verschillende kleuren heeft. Verschillende kleuren fruit is namelijk aantrekkelijker voor ons als mens –maar ook dieren- om te eten. Dit heeft niet alleen te maken met kleur, maar ook met structuur en smaak. Een leuk onderzoek heeft aangetoond dat als we mensen alleen bruine M&M’s voorzetten ze veel minder eten.

Kleuren en ons brein
De oudere structuren in ons brein interpreteren al deze verschillende kleuren als suikerrijk voedsel wat 50.000 jaar geleden cruciaal was voor onze overleving. Iedere hap die we als primaat namen was zo lekker dat we bleven eten. Al deze kleuren roepen eigenlijk “continue eet mij, eet mij”. Het zicht op en de gedachte aan verschillende soorten (kleuren) fruit zorgde al voor een dopamine boost in ons brein. Met andere woorden de gedachte aan of alleen het zien van verschillende kleuren fruit activeert al de dopamine aanmaak. Het is dus extra moeilijk om het niet te nemen!

In de supermarkt
De voedingsindustrie maakt handig gebruik van dit mechanisme. Als je door de supermarkt loopt worden de oudere structuren continue geprikkeld door alle kleuren. Vandaar dat niet alleen M&M’s verschillende kleuren hebben maar ook alle verpakkingen van andere lekkernijen.  

De illusie van de M&M’s  
De verschillende kleuren van de M&M’s triggeren de oude structuren van ons brein en verleiden ons op die manier om meer van ze te willen eten. Je zou kunnen spreken van een illusie. De M&M’s bevatten geen voedingsstoffen die noodzakelijk zijn voor onze gezondheid. Toch doen de kleuren van deze lekkernijen ons oude brein geloven dat we ze vooral heel veel moeten eten.Over de auteur: