Actueel > Wat eten we vandaag? Pompoen!

Wat eten we vandaag? Pompoen!

Wat eten we vandaag? Pompoen!

Je zou het misschien niet verwachten, maar de pompoen is familie van de komkommer, augurk en courgette. Deze groenten vallen onder de Curcubitacea-familie, de komkommerachtigen.

Pompoenen zijn rijk aan vezels, laag in calorieën en bevatten veel vitamine A. Goed voor je ogen en huid! De oranje reuzepompoen is de bekendste soort, maar zeker niet de enige.

Variëren met pompoen

Zijn zachte, volle en licht nootachtige smaak maakt de pompoen een typische herfstgroente. Omdat er zoveel verschillende soorten zijn, kun je met pompoen eindeloos variëren. De spaghettipompoen is bijvoorbeeld een pompoensoort die zijn naam te danken heeft aan het draderige vruchtvlees. Deze soort is heel geschikt als pastavervanger. Ook zeer populair: de flespompoen. Deze langwerpige pompoen is een groot succes door de salade, couscous of om bijvoorbeeld te vullen. De klassieke oranje pompoen doet het goed in de soep. Goed om te weten: hoe kleiner de pompoen, hoe lekkerder de smaak.

Schillen en bewaren

Een pompoen kun je schillen, maar het hoeft niet. Grondig wassen is voldoende. Wil je toch de schillen verwijderen? Door de pompoen eerst door de helft en vervolgens in kleinere schijfjes te snijden, bespaar je jezelf een hoop werk. Gebruik een dunschiller om het jezelf nog makkelijker te maken. Bewaar pompoen altijd op een droge en koele plek. Dan is die wel twee maanden houdbaar. Gesneden pompoen kun je wel beter in de koelkast bewaren. De pompoenpitten hoef je overigens niet weg te gooien. Als je ze goed wast en laat drogen kun je ze prima eten. Wel even pellen!

Halloween

Zonder pompoenen, geen Halloween. Woensdag 31 oktober is het weer zover. Heb je nog een pompoen over en geen idee wat je ermee moet doen? Volg dan dit stappenplan:

1. Snijd de bovenkant van de pompoen eraf en lepel al het vruchtvlees eruit. Het vruchtvlees kun je prima gebruiken voor een lekkere soep.
2. Teken een gezicht op de pompoen en snijd deze met een scherp mes eruit.
3. Spoel de pompoen af met water en azijn. Zo blijft de pompoen langer goed.
4. Steek een kaarsje aan en plaats deze als het donker is in de pompoen.
5. Happy Halloween!


Lisa Vogel, Cambridge Weight Plan Benelux

De smaak van water

De smaak van water

Om misverstanden te voorkomen: we hebben het nu niet over de Nederlandse film uit ’82. Maar het gaat ...