Op 14 november is het Wereld Diabetes Dag. Omdat het aantal mensen met diabetes op de wereld snel toeneemt, is deze dag in 1991 geïntroduceerd om aandacht en begrip te vragen voor deze ziekte.
Diabetes wordt ook vaak suikerziekte genoemd. Dit is vanwege de relatie met de regulatie van suiker (glucose) in het bloed. Wanneer je diabetes hebt, heeft je lichaam moeite om de bloedsuikerspiegel op een normaal niveau te houden.
Diabetes type 1 en type 2
Er zijn twee types diabetes.
- Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam de insuline producerende cellen in de alvleesklier aanvalt en vernietigt. Wanneer iemand diabetes type 1 heeft, wordt er weinig of geen insuline geproduceerd. Dit hormoon is nodig om suiker uit het bloed in de lichaamscellen op te laten nemen. Om wel insuline in het lichaam te krijgen, moet dit toegediend worden met injecties of een insulinepomp.
- Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes. Als iemand diabetes type 2 heeft, reageren de lichaamscellen niet goed op insuline. Diabetes type 2 is vaak gerelateerd aan leefstijlfactoren, zoals overgewicht en het gebrek aan lichaamsbeweging.
Fabels en feiten
Hierboven heb je gelezen dat diabetes type 2 gerelateerd kan zijn aan overgewicht. Hierover gaan ook veel fabels en feiten rond. We zetten hieronder 2 fabels en 2 feiten voor je op een rijtje.
- Alleen mensen met overgewicht krijgen diabetes type 2 - Fabel!
Overgewicht is zeker een belangrijke risicofactor voor diabetes type 2, maar ook mensen met een gezond gewicht kunnen diabetes type 2 ontwikkelen. Genetische factoren en leefstijlkeuzes spelen ook een rol in het ontstaan van de ziekte. - Gewichtsverlies kan het risico op diabetes type 2 verminderen – Feit!
Dit klopt! Als je overgewicht hebt en risico loopt op diabetes type 2, kan het verliezen van zelfs een klein aantal kilo’s al bijdragen aan het verminderen van dat risico. Gewichtsverlies verbetert de insulinegevoeligheid en kan helpen bij het beheersen van de bloedsuikerspiegel. Gezonde voeding en lichaamsbeweging zijn hierin heel belangrijk! - Als je diabetes type 2 hebt, is dat je eigen schuld vanwege slechte eetgewoonten - Fabel!
Dit is natuurlijk niet waar. Diabetes type 2 is een complexe aandoening en wordt beïnvloed door meerdere factoren. Een ongezonde leefstijl, slechte eetgewoonten en gebrek aan lichaamsbeweging verhogen het risico op diabetes type 2, maar dit betekent niet dat mensen met diabetes type 2 er bewust voor kiezen om de ziekte te krijgen. Het is belangrijk om begripvol te zijn en mensen met diabetes type 2 te ondersteunen bij het beheersen van hun aandoening. - Diabetes type 2 kan omkeerbaar zijn met gewichtsverlies en leefstijlaanpassingen – Feit!
In sommige gevallen kunnen mensen met diabetes type 2, vooral in de vroege stadia van de ziekte, hun bloedsuikerspiegel weer normaal krijgen en zelfs stoppen met medicatie door middel van gewichtsverlies en positieve veranderingen in hun leefstijl. Dit wordt vaak bereikt door een gezonder dieet te volgen, regelmatig te bewegen en te werken aan het behouden van een gezond gewicht.
Artsen zijn het er nog niet over eens of je diabetes type 2 echt kunt genezen, maar het is dus wél mogelijk om zonder klachten en medicijnen door het leven te gaan. Dat is goed nieuws!