Wereld Ei Dag: 4 feiten en fabels over eieren

12/10/2023 in: Actueel

Wereld Ei Dag lijstje

Het is Wereld Ei Dag! De perfecte dag om het ei in het zonnetje te zetten. In Nederland eten we per persoon per jaar zo’n 200 eieren, best veel hè? Niet alleen gekookt of gebakken, maar ook verwerkt in veel gerechten.

Er gaan regelmatig geruchten rond over eieren. Want hoe goed zijn ze nou echt voor je en hoeveel mag je er eten? Hieronder lees je vier van die geruchten en kom je erachter of het een feit of fabel is!

 1. Eieren zijn een goede bron van voedingsstoffen - Feit!
  Eieren zitten vol goede voedingsstoffen. Ze zijn rijk aan vitamine B12, vitamine D en mineralen als fosfor en seleen en natuurlijk zitten er eiwitten in eieren. Die zijn weer heel belangrijk voor de opbouw en het herstel van je spieren. Het is dus helemaal niet verkeerd om af en toe een eitje te eten!

 2. Het aantal eieren dat je per dag eet maakt niet uit - Fabel!
  Bij punt 1 heb je gelezen dat eieren boordevol belangrijke voedingsstoffen zitten. Maar kun je onbeperkt eieren eten per dag? Het antwoord daarop is niet zo zwart-wit.

  Of het gezond of ongezond is om iedere dag een ei te eten, hangt af van wat je voor de rest eet op een dag. Het advies is om lekker te variëren in vis, peulvruchten vlees en ei. Het eten van 2 tot 3 eieren per week past in een gezond voedingspatroon. Als je vegetariër bent kun je 3 tot 4 eieren per week eten.

 3. Eieren en cholesterol – niet zo erg als werd gedacht - Feit!
  Ooit gehoord dat je moet oppassen voor eieren, omdat ze je cholesterolniveaus kunnen verhogen? Het blijkt dat dit niet helemaal klopt. Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat de relatie tussen eieren en bloedcholesterol complexer is dan we dachten. Voor de meeste mensen heeft het eten van eieren geen grote invloed op hun cholesterolgehalte. Bovendien bevatten eieren ook goede vetten en andere voedingsstoffen die bijdragen aan een gezond dieet. Eieren staan in de Schijf van Vijf en zijn dus goed om af en toe te eten.

 4. Bruine eieren zijn gezonder dan witte eieren - Fabel!
  Heb jij dit ook wel eens gehoord? De schaalkleur heeft niets te maken met de voedingswaarde. Of een ei bruin of wit is, hangt af van het ras van de kip die het legt. Of beter gezegd: met de kleur van de oorlellen van de kip. Kippen met witte oorlellen leggen witte eieren en kippen met rode oorlellen leggen bruine eieren!

  Wat wél belangrijk is, is wat die kip eet en hoe ze wordt verzorgd. Kippen die lekker gezond eten en voldoende bewegingsvrijheid hebben, leggen over het algemeen gezondere eieren. Witte en bruine eieren bevatten evenveel vitamines en mineralen, dus wat betreft de kleur maakt het niet uit wat je kiest!

Af en toe een eitje eten kan dus helemaal geen kwaad! Geniet ervan!

Over de auteur:

Veerle van den Haak

Copywriter & Video Editor