Actueel > Word je dik van thuiswerken?

Word je dik van thuiswerken?

Word je dik van thuiswerken?

Mensen die thuiswerken zijn gemiddeld vijf kilo zwaarder, zegt ervaringsdeskundige Alex van der Hulst in het boek ‘Uurtje factuurtje’. Dat gevaar ligt inderdaad op de loer, maar wat voor Alex geldt, hoeft niet voor jou te gelden.

Dagritme
Als je thuiswerkt, is je dagritme meestal anders en dat kan van invloed zijn op je eetpatroon. Daarnaast beweeg je minder dan wanneer je naar je werk gaat. Zeker als je daar vroeger naar toe fietste, of van het station naar kantoor liep. Dus zo nu en dan een beweegmoment is zeker een aanrader voor thuiswerkers.

Eetpatroon
Daarnaast is het zaak om zoveel mogelijk je normale eetpatroon aan te houden, adviseert het Voedingscentrum: ‘Neem je op werk ook geen koek bij de koffie? Doe dit dan thuis ook niet. Eet je 3 boterhammen met de lunch en drink je een glas melk? Doe dit thuis ook. Zorg er in ieder geval voor dat je een lunchmoment inplant. Zo ben je weg van de computer en kan je weer opladen voor de middag.’ Ook doorwerken tijdens de lunch is geen goed plan: ‘We weten dat als je eet terwijl je afgeleid wordt, dit ervoor kan zorgen dat je meer eet. Niet alleen tijdens het maaltijdmoment, maar ook daarna.’

Overigens kan je gewicht, ook zonder thuiswerken, wel degelijk verband houden met het soort werk dat je doet. Na een ondervraging bij 3.600 mensen bleek dat een confronterende 41% van de werknemers een hoger cijfer op de weegschaal  ziet staan sinds hun carrièrestart. Het zijn dus voornamelijk zittende beroepen of beroepen die veel stress opleveren die voor extra kilo’s zorgen; thuiswerken heeft daar in sommige gevallen niet zoveel mee te maken.

Keuken
Maar toch nog een laatste tip: ga niet aan de keukentafel werken. Een keukentafel heeft een vaste hoogte en vaak een dik blad, waardoor je niet ontspannen kunt werken en met opgetrokken schouders werkt. Een keukenstoel is niet in hoogte instelbaar en is niet gemaakt om langdurig op te werken. En bovendien staat die stoel gevaarlijk dicht bij de koelkast!

Over de auteur:

José Bernaerts

Gastblogger

José Bernaerts studeerde in 1984 af aan de School voor de Journalistiek en was 18 jaar hoofdredacteur van het tijdschrift Santé (gezondheid & psychologie).

How nuts is nudging?

How nuts is nudging?

Nudging? Zeg jij nou nudging?? Wat is dat voor kreet? Daar heb ik echt nog nooit van gehoord!

Samen... door dik en dun

Samen... door dik en dun

We zitten in een heel bijzondere periode. Hoe lang gaat dit nog duren? Stap voor stap gaan we samen ...