
Snel afvallen
Ze zijn van alle tijden en heel menselijk: zoekacties naar snelle methoden om af te vallen. Tegenwoordig is er op social media heel wat aanbod dat met een flitsende opmaak belooft dat je in no time weer in je slankste outfit zult passen. Gelukkig zijn er ook aanbieders van social media en websites die gebruikmaken van goed geïnformeerde bronnen en die zich baseren op wetenschappelijke bevindingen. Websites van overheidsinstanties en officiële gezondheidsinstanties zijn over het algemeen onafhankelijk en betrouwbaar. Kijk op de ’over ons’ op verschillende media. Hebben ze een raad van toezicht, een wetenschappelijke adviesraad of medische adviesraad achter zich? En worden ze niet betaald door commerciële partijen? Dat zijn tekenen van betrouwbaarheid.
Onrealistische posts over afvallen
Maar je staat er niet alleen voor. Ook Facebook en Instagram nemen sinds twee jaar maatregelen tegen onrealistische posts over afvallen. Instagram heeft bekendgemaakt dat er strengere maatregelen worden genomen op advertenties die gerelateerd zijn aan (te) snel afvallen en cosmetische chirurgie. Sommige advertenties zullen niet meer zichtbaar zijn voor 18-jarigen en andere advertenties over ’wonderbaarlijke’ dieetproducten zullen worden verwijderd. Ook op Facebook, eigenaar van Instagram, zullen minder advertenties over crashdiëten en plastische chirurgie zichtbaar zijn.
'Perfecte lichamen'
Deskundigen maken zich namelijk al langere tijd zorgen over de impact die bepaalde advertenties met ’perfecte lichamen’ kunnen hebben op mensen, en dan met name jongeren. Deze advertenties kunnen een schadelijke invloed hebben op het zelfbeeld van de jeugd. De voorzitter van het Britse gezondheidsstelsel NHS diende een paar jaar geleden een verzoek in over het verbieden van advertenties rond te snel gewichtsverlies en onrealistische reclames over afvalmethodes en -producten. Facebook en Instagram hebben die handschoen inmiddels opgepakt.
Positieve initiatieven op social media
Toch zijn er zeker ook initiatieven op social media die wel iets toevoegen. Wetenschappers van de Universiteit van Zuid-Carolina in de Verenigde Staten hebben namelijk al in 2013 aangetoond dat bijvoorbeeld Twitter helpt met afvallen. In een onderzoek werden twee groepen met afvallers geanalyseerd. De eerste groep moest ouderwets zijn voortgang in een boekje noteren, de tweede groep deed dit via de Twitter-app op hun smartphone. Het bleek dat degenen die dit actief deden het meeste gewicht verloren. Tien tweets stonden volgens de onderzoekers gelijk aan ongeveer 0,5 procent gewichtsverlies. Ook de sociale steun die afvallers via Twitter kregen motiveerde hen om nog beter hun best te doen. Ongeveer 75 procent van de 2.630 verzonden tweets was informatief, zoals ’ik heb vanmorgen tijdens de ontbijtvergadering geen gebakje gegeten’. Dit duidt er mogelijk op dat de informatie die je via Twitter deelt, stimuleert om gezonder te leven. Ook de relatieve anonimiteit van Twitter zorgde voor een positief resultaat. Sommigen vonden het prettiger om niet onder hun echte naam over afvallen te tweeten en maakten een geheime account aan. ’Toch wilden enkelen niet tweeten hoeveel kilo ze zijn verloren, zelfs niet met een anoniem account. Dat ligt heel gevoelig’, aldus wetenschapper Brie Turner-McGrievy.
[Noot van de redactie: kun jij wel wat extra steun gebruiken? Kijk welk socialmediakanaal voor jou het prettigst is en zoek aansluiting bij een groep die afvalt met hetzelfde dieet/dezelfde producten als jij. Mogelijk biedt deze groep jou, naast de begeleiding van jouw consulent, nóg meer hulp om vol te houden!]