Zie jij wat ik niet zie?!

10/07/2020 in: Mind

fleurige kleding lijstje

Daar is ze weer, die lieve dappere cliënt die elke week precies doet wat we afgesproken hebben. Dat cadeautje in mijn praktijk die zo lekker gaat en zo hard werkt aan haar gezondheid.

"Hoe is het nu met je?" vraag ik haar. “Mwah” zegt ze. “Ik baal een beetje”. Ze is niet zo blij als anders. Ze heeft het gevoel dat ze niet gezien wordt. “Is er in dat hele winkelcentrum dan werkelijk niemand die ziet dat ik afgevallen ben?!” zegt ze.

Op mijn vraag wat ze die dag aan had zegt ze “Nou gewoon, een spijkerbroek met een donkerblauw shirtje”.

“En als je je zou kleden zoals je je voelt van binnen, wat zou je dan aantrekken?” vraag ik haar.  “Nou, gewoon, een spijkerbroek met een donkerblauw shirtje” zegt ze weer.

"Voel je je slanker?" is mijn volgende vraag. “Nee, ik vind mezelf nog steeds te dik. Ik ga echt geen vrolijk shirtje aantrekken hoor, als je dat bedoelt”.

Nu krijg ik toch het gevoel dat we hier bij de kern van haar vraag zijn. Als je jezelf niet ziet, hoe kan een ander jou dan zien? Als je van binnen niet blij bent met jezelf, zal een ander dat ook niet zien en daarop kunnen reageren.

Zo binnen, zo buiten.

Na ons weegmoment vertel ik haar dat dat de verhoudingen in haar lichaam veel positiever en gezonder zijn geworden. Ook al is ze in gewicht niet veel afgevallen.

“Je weet het weer leuk te brengen” zucht ze. “Ik wil eigenlijk gewoon dat getal op die weegschaal zien, ook al zeg jij steeds dat dat niet alles zegt”.

“Denk je dat je jezelf echt ziet als je dat ultieme getal op die weegschaal bereikt hebt?” vraag ik haar.  “Hou eens op, ik snap je punt, ik voel echt wel wat je bedoelt”. Ze weet heus wel dat een kledingmaat er niet toe doet.

“Zullen we samen eens onderzoeken waarom je jezelf niet kunt zien”. Als we dat kunnen doorbreken gaat ze shinen van binnenuit en weet ik zeker dat ze zichzelf gaat zien. En als bonus zal iedereen in het winkelcentrum haar ook gaan zien.

We gaan eerst maar eens beginnen met 5 positieve punten op te schrijven over mijn cliënt die ze elke dag tegen zichzelf mag gaan zeggen. We starten een interessante reis over zichtbaarheid. Het zal zich verder vanzelf ontvouwen.Over de auteur:

Fonny Freek

Fonny is sinds 2011 eigenaar van Balance4ever en consulente van Het 1 op 1 Dieet Heerhugowaard. In haar zoektocht naar het vinden van een balans in een lichter leven studeerde zij voedingsleer, Transformatief Coachen en Onwards Coaching (1o ...