Zorg dat je grootste vijand niet tussen je oren zit!

19/06/2020 in: Mind

Tussen oren lijstje

Wist je dat we de hele dag door allerlei gedachten hebben? Dat het zo’n 70.000 - 90.000 gedachten zijn die echt de hele dag door je hoofd gaan?

En wist je dat 2/3 van die gedachten negatief zijn (daar zijn dan ook de neutrale gedachten in meegerekend)? Nee, dat wist je niet hè? Gelukkig maar, want ons brein filtert veel gedachten en het merendeel ben je je dan ook niet bewust. Je zou daar toch stapel mesjokke van worden.

Onbewuste gedachten die ons dwarsbomen

We denken dat we altijd heel bewust handelen, maar slechts 5% van ons handelen en denken doen we bewust. De overige 95% doen we onbewust. Je kunt het vergelijken met een ijsberg in de oceaan. Je ziet het topje van die ijsberg, maar het allergrootste gedeelte bevindt zich onder water. Toch heeft ons denken heel veel invloed op hoe we ons voelen en wat we doen. En neem van mij aan dat we onszelf er behoorlijk mee in de weg kunnen zitten. Onze negatieve gedachten kunnen heel beperkend zijn voor ons gedrag.

Laat negatieve gedachten los

Toen ik met mijn opleiding voor powerwalktrainer bezig was, moest ik regelmatig allerlei opdrachten doen. En uiteraard begon het met zelf naar buiten gaan en in beweging komen. Ik, die nooit zonder hond ging wandelen, nooit in sportkleding buiten liep, vond dat behoorlijk moeilijk. Ik had er allerlei gedachten over in de trant van: “Wat zullen ze wel niet van mij denken? Hoe ouder hoe gekker. Moet je dat oude mens nu zien uitsloven in die sportkleding.” Allemaal van dat soort gedachten, waardoor ik wel een drempel over moest om echt in beweging te komen. En weet je wat zo leuk is? Ik loop nu bijna dagelijks mijn eigen powerwalkmeters en vaak krijg ik onderweg zulke leuke reacties van mensen. Vanochtend nog een man die oprecht zegt: “Je ziet er goed uit”. Daar word ik echt heel blij van. Maar ook mensen die zeggen: “Zo, u heeft er flink de pas in” of laatst iemand die spontaan een avondvierdaagse-liedje ging zingen terwijl ik langs liep. Die negatieve gedachten over opmerkingen over oude uitsloverige vrouw zijn helemaal niet waar. Buren die zeggen “Respect buuf!” Dat dus allemaal. Doordat ik in mijn hoofd was gaan zitten, maakte ik het extra moeilijk voor mijzelf en was die drempel onnodig hoog en zat mijn vijand tussen mijn oren.

Ga jezelf niet in de weg zitten

Zo gaat dat ook met op dieet zijn. Je kent het vast wel: “Ik word al dik van een glaasje water” of “Ik heb het nu toch al verpest, dus de rest kan ik ook wel opeten want dat maakt nu toch niet meer uit”. “Ik heb zware botten”. Of nog zo eentje: “Het zit nu eenmaal in mijn genen, want mijn hele familie is te zwaar.” Verzin het maar, je weet er vast nog wel een paar op te noemen. Maar waarom zou jij niet kunnen afvallen? Waarom ga je jezelf zo in de weg zitten? Oké, je hebt meerdere afslankpogingen gedaan. In het begin viel je goed af, maar uiteindelijk hield je het niet vol en verviel je weer in je oude patronen. Weet je: dat is helemaal niet zo gek. Over je oude patronen hoef je niet na te denken. Dat noem ik je mentale snelweg. Maar als je een nieuw eet-/leefpatroon wilt aanleren, dan kost dat je moeite. Daar moet je nog over nadenken. Die mentale snelweg moet nog aangelegd worden. Maar hé… niets is onmogelijk!

Stap voor stap van oud naar nieuw

Om nieuwe gewoontes aan te leren is het belangrijk om dat met kleine veranderingen te doen, zodat je het gaat opslaan in jouw brein. Zo leg je stukje bij beetje een nieuwe, betere mentale snelweg aan. Eentje waar je uiteindelijk ook niet meer over hoeft na te denken en waar je heel blij van wordt. En dat is nou precies wat we met ons Stappenplan doen. We maken voor iedereen een plan op maat om je streefgewicht te bereiken. Stap voor stap, zodat je tijd krijgt om aan de veranderingen te wennen, zodat je er op den duur niet meer over na hoeft te denken. Samen werken we eraan dat er geen oude vijanden meer tussen je oren zitten.

Hulp bij veranderingen

Heb je ooit bij het aanleggen van nieuwe wegen gezien dat één man al het werk in z’n uppie deed? Nee toch? Wij helpen je bij jouw nieuwe snelweg. Want nieuwe gewoontes aanleren, ook dat doen we samen!