Diëten om af te vallen bevatten vaak relatief veel eiwitten, ze
zijn koolhydraat- of vetarm. Naar het eiwitrijk dieet wordt veel onderzoek
gedaan, omdat proteïnen meerdere rollen kunnen spelen in de stofwisseling. Zo
is eiwit belangrijk voor het behoud van spiermassa en draagt het bij aan verzadigingsprocessen.
Daarnaast heeft eiwit een gunstige zogeheten endogene thermogenese
(diet-induced thermogenesis). Dit betekent dat bij de verbranding van eiwit
meer energie als warmte verloren gaat dan bij koolhydraten of vetten. Het gaat om kleine verschillen, maar ze zouden net voor een beetje extra
gewichtsverlies kunnen zorgen. Dat eiwit deze gunstige eigenschap bezit, komt
naar voren in diverse onderzoeken die in de afgelopen jaren naar eiwitdiëten
zijn gedaan.
Resultaten uit onderzoek
In deze studies ging het om diëten met een zogeheten negatieve energiebalans,
waarbij de proefpersonen minder innamen dan ze eigenlijk dagelijks nodig
hadden. Dat gebeurde door vooral minder vetten en minder snelle koolhydraten in te nemen. Bij
de beperking van snelle koolhydraten kan gedacht worden aan het uitsluiten van onder
andere frisdrank, suiker, snoep en wit brood. Tegelijkertijd
werd de eiwitinname constant gehouden, binnen een normale range van 0,8-1,2
gram per kilo (lichaamsgewicht) per dag. Dat betekent dan dat er een relatief
grotere hoeveelheid eiwitten in de menu’s zat. Normaal leidt een energiebeperkt
dieet tot honger, een verlaagd energiegebruik en een verlaagde vetvrije
lichaamsmassa (spiermassa). Dit kan echter leiden tot een jojo-effect. Doordat
in een eiwitdieet de oorspronkelijke eiwitinname hetzelfde blijft, blijft ook
het verzadigingsgevoel op het normale niveau, blijven het energiegebruik en de
vetvrije massa gehandhaafd, en wordt het jojo-effect voorkomen. Maar het gaat
niet vanzelf, je moet wel goed op je voeding blijven letten.
Vanwege de eigenschappen van eiwitten voelt het afvallen met een eiwitrijk
dieet voor velen wat comfortabeler. Er lijkt in het algemeen wat minder
hongergevoel op te treden.
Energiebalans
Het effect van relatief meer eiwitinname in de voeding werkt
volgens onderzoek het beste als er sprake is van een negatieve
energiebalans, dus als iemand minder energie inneemt dan nodig is. Als het
lichaam in energiebalans is, is het gevonden effect wisselend.
Bij een positieve energiebalans draagt eiwit bij aan de verhoging van het
lichaamsgewicht door verhoging van vetvrije massa. Dit wordt wel het
bodybuildereffect genoemd, omdat krachtsporters hiervan gebruikmaken bij hun
spiergroei. Spiermassa zal echter niet toenemen zonder training, al maak je de
eiwitinname nog zo hoog.
Succesvol afvallen
Wat voor iemand het meest succesvolle dieet is om af te vallen en om langere
tijd op gewicht te blijven, is niet in het algemeen te zeggen. Het lijkt er wel
op dat diëten die relatief hoog zijn in eiwit, hoge ogen gooien en een goede
bijdrage kunnen leveren aan gewichtsverlies.
Een eiwitrijk dieet wil echter niet zeggen dat je vetten en koolhydraten moet
vergeten. Voedingsmiddelen met vet en koolhydraat bevatten vaak belangrijke
voedingsstoffen zoals vezels, vitamines en mineralen.
[Noot van de redactie: voor een voedingsadvies op maat kun je uiteraard met je consulent overleggen.]