Moet je eigenlijk sporten om af te vallen?

18/12/2022 in: Wist je dat

SportenOmAfTeVallen

Lichamelijke activiteit, zoals wandelen, maakt echt verschil als je gewicht wil verliezen, zegt Katherine Zeratsky, diëtiste bij de Amerikaanse Mayo Clinic. Dagelijks dertig minuten stevig doorlopen zorgt ervoor dat je 150 extra calorieën verbrandt. Hoe sneller je loopt en hoe hoger je tempo is, hoe meer je zult verbranden. Sport je één uur fanatiek, dan verbrand je ongeveer 500 calorieën.

Voeding en sporten

Maar zie het in perspectief, want met een slecht eetpatroon kun je meer verpesten dan je met fanatiek sporten oplost. Bovendien zorgt sporten ervoor dat je met flinke trek thuiskomt. Bepaal dus van tevoren wat je wilt eten en wijk daar niet vanaf. Sporten waar je effectief mee afvalt, zijn zwemmen, hardlopen en cardiotraining.

Hoeveel val je af van sporten?

Maar wat als je helemaal geen zin hebt om te sporten? Het goede nieuws is dat het aanpassen van je eetpatroon verreweg de belangrijkste factor is bij gewichtsverlies: 80% kun je bereiken met voeding, 20% met sporten. Dus begin met een goed dieet, dan kun je daarna altijd nog besluiten om met sporten te werken aan een strakker lichaam of meer uithoudingsvermogen.

Goede conditie

Regelmatig bewegen verkleint bovendien het risico op tal van ziekten zoals hart- en vaatziekten, botontkalking en depressie. Werken aan een goede conditie is dus zeker de moeite waard. Tips om meer te bewegen:

-     Pak vaker de fiets, bijvoorbeeld naar het werk.
-     Wandel in een pittig tempo naar de winkel.
-     Ga wandelen met collega’s in de pauze.
-     Stap een halte eerder uit de bus of tram.
-     Loop na het avondeten een flink blokje om.
-     Strek na elk uur dat je zittend doorbrengt even de benen en rug.
-     Neem de trap in plaats van de lift.

Ook de Rijksoverheid stimuleert regelmatig bewegen voor een gezonde leefstijl. Wil je daar meer over lezen, klik dan hier.

Over de auteur:

José Bernaerts

Gastblogger

José Bernaerts studeerde in 1984 af aan de School voor de Journalistiek en was 18 jaar hoofdredacteur van het tijdschrift Santé (gezondheid & psychologie). Exclusief voor The 1:1 Diet schrijft zij artikelen voor de rubriek Wist je dat?