Negatieve calorieën lst

Het lijkt zo mooi: eten en toch afvallen. Er doen verschillende verhalen de ronde dat sommige voedingsmiddelen, zoals selderij en komkommer, zo weinig calorieën bevatten dat de vertering meer energie kost dan je binnenkrijgt, zodat het nettoresultaat negatief is. Met andere woorden: hoe meer je ervan eet, hoe meer je afvalt.

Het Voedingscentrum haalt ons echter uit de illusie. De hoeveelheid energie die nodig is om voedsel te verwerken, is gering in vergelijking met de energie die het eten levert, aldus het Voedingscentrum. ‘Van de totale energie die je lichaam per dag nodig heeft, wordt slechts 10% gebruikt voor het veteren en verwerken van voedsel. Andere belangrijke factoren die energie kosten zijn je basaal of rust metabolisme (het energieverbruik van een persoon in rust; zo'n 60%) en je lichamelijke activiteit (ongeveer 30%).’

Er gaat dus energie je lichaam in, door te eten en te drinken, en er gaat energie je lichaam uit. Als je over langere tijd net zoveel energie binnenkrijgt als je verbruikt, dan kom je niet aan. Dat noem je de energiebalans. Echter, de vertering van je voedsel kost zo weinig energie, dat het nettoresultaat van wat je eet altijd positief is, zelfs al eet je maar een selderij van 14 kcal per 100 gram. Negatieve calorieën bestaan dus niet.

Dat betekent natuurlijk niet dat we deze groente- en fruitsoorten links moeten laten liggen. Integendeel, ze zijn heel gezond en passen uitstekend in een evenwichtig voedingspatroon. Veel groente en fruit eten verkleint volgens hetzelfde Voedingscentrum het risico op hart- en vaatziekten, sommige soorten voorkomen verstopping en groente en fruit helpen je sowieso om op gewicht te blijven. Ze zijn namelijk rijk aan vezels en die zorgen voor een goede maagvulling. Het resultaat is dat je een voldaan gevoel hebt, en bovendien houden ze de bloedsuikerspiegel laag. Dus toch slank en gezond. Wat wil je nog meer?


Over de auteur:

José Bernaerts

Gastblogger

José Bernaerts studeerde in 1984 af aan de School voor de Journalistiek en was 18 jaar hoofdredacteur van het tijdschrift Santé (gezondheid & psychologie). Exclusief voor The 1:1 Diet schrijft zij artikelen voor de rubriek Wist je dat?