Mind > Wat je aandacht geeft, groeit

Wat je aandacht geeft, groeit

Wat je aandacht geeft, groeit

Nieuwe cliënten zijn leuk en vol motivatie en enthousiasme. Als ik vraag wat hen naar mijn praktijk heeft gebracht, hoor ik de meest leuke en gekke redenen. Sommige zijn positief, sommige zijn negatief.

Deze week ontving ik Monique. Een leuke vrouw om te zien, moeder van een jong gezin en ze heeft een interessante job. Monique vertelde over haar uiterlijk. Met name de omvang van haar billen was een issue. Een prima motivatie om samen te kijken hoe we daar verandering in aan kunnen brengen.

Wat mij opviel was de manier hoe ze over haar achterste sprak. In haar beleving hád ze niet alleen flinke billen, ze wás haar flinke billen. Vol afschuw was ze één geworden met het formaat van haar zitvlak en identificeerde zich daar helemaal mee.

Ons brein produceert het liefst negatieve gedachten

Je bent je er misschien niet van bewust, maar ons brein produceert elke dag zo’n 60.000 gedachten. En daarvan is het grootste gedeelte negatief.

Gedachten vormen zich vanzelf in onze hersenen. Opmerkelijk is dat het brein de voorkeur geeft aan negatieve gedachten. Een ander gegeven is dat ongeveer 95% van onze gedachten zich elke dag vanzelf herhalen. Daar hoef je niets voor te doen.

Alles wat je aandacht geeft

Je kunt wel besluiten er bewust iets mee te gaan doen. Ken je de uitspraak ‘Wat je aandacht geeft, groeit’? Hoe meer je aandacht geeft aan negatieve gedachten, hoe meer ze jouw waarheid worden. Dat werkt omgekeerd ook zo. Dus, hoe meer positieve gedachten je gaat denken, hoe positiever jouw leven en zelfbeeld wordt.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat alles wat je doet, denkt of waar je aandacht aan geeft, de structuur van het brein verandert (neuroplasticiteit noemen we dat).

De komende weken werken we niet alleen aan de omvang van Monique, we gaan ook werken aan positieve gedachten. Dat gaat haar niet alleen helpen de eindstreep te halen maar het brengt ook meteen een positieve verandering aan in haar leven en haar zelfbeeld.

Het lijkt in het begin wat gek en onwennig, maar na een paar keer ga je oprecht menen dat je tegen jezelf in de spiegel zegt: “Je mag er zijn!”

 


Emotie eten

Emotie eten

Een veelgehoorde vraag in mijn praktijk is "Hoe moet ik omgaan met emotie eten?"