Wat je aandacht geeft, groeit

1. Mai 2025 durch
Wat je aandacht geeft, groeit
Zeno Peereboom

Nieuwe cliënten zijn leuk en vol motivatie en enthousiasme. Als ik vraag wat hen naar mijn praktijk heeft gebracht, hoor ik de meest leuke en gekke redenen. Sommige zijn positief, sommige zijn negatief.

Deze week ontving ik Monique. Een leuke vrouw om te zien,moeder van een jong gezin en ze heeft een interessante job. Monique verteldeover haar uiterlijk. Met name de omvang van haar billen was een issue. Eenprima motivatie om samen te kijken hoe we daar verandering in aan kunnenbrengen.

Wat mij opviel was de manier hoe ze over haar achterstesprak. In haar beleving hád ze niet alleen flinke billen, ze wás haar flinke billen.Vol afschuw was ze één geworden met het formaat van haar zitvlak en identificeerdezich daar helemaal mee.

Ons breinproduceert het liefst negatieve gedachten

Je bent je er misschien niet van bewust, maar ons breinproduceert elke dag zo’n 60.000 gedachten. En daarvan is het grootste gedeeltenegatief.

Gedachten vormen zich vanzelf in onze hersenen. Opmerkelijkis dat het brein de voorkeur geeft aan negatieve gedachten. Een ander gegevenis dat ongeveer 95% van onze gedachten zich elke dag vanzelf herhalen. Daarhoef je niets voor te doen.

Alles wat jeaandacht geeft

Je kunt wel besluiten er bewust iets mee te gaan doen. Ken je deuitspraak ‘Wat je aandacht geeft, groeit’? Hoe meer je aandacht geeft aannegatieve gedachten, hoe meer ze jouw waarheid worden. Dat werkt omgekeerd ookzo. Dus, hoe meer positieve gedachten je gaat denken, hoe positiever jouw levenen zelfbeeld wordt.

Het is wetenschappelijk aangetoond datalles wat je doet, denkt of waar je aandacht aan geeft, de structuur van hetbrein verandert (neuroplasticiteit noemen we dat).

De komende weken werken we niet alleenaan de omvang van Monique, we gaan ook werken aan positieve gedachten. Dat gaathaar niet alleen helpen de eindstreep te halen maar het brengt ook meteen eenpositieve verandering aan in haar leven en haar zelfbeeld.

Het lijkt in het begin wat gek enonwennig, maar na een paar keer ga je oprecht menen dat je tegen jezelf in despiegel zegt: “Je mag er zijn!”