Ongezonde tussendoortjes

26. März 2025 durch
Ongezonde tussendoortjes
Zeno Peereboom

Voor mij geen bonbons, ik neem wel wat anders (zei je dapper)...

Heel goed, je bent bezig met wat je wel kunt eten en wat jebeter kunt laten staan. In plaats van de bonbons kies je bewust voor ietsanders. Maar pas op, niet alle gezondere hapjes of tussendoortjes spreken dewaarheid. Op verpakkingen staan de veelbelovende woorden die schreeuwen dat erminder van dit en minder van dat in zit, maar vaak bevatten ze een hoop stiekemesuikers. Sta je dan met je goeie gedrag.

Dat een chocoladereep met nootjes en een extra laag karamelbuiten het groene, gezonde en verantwoorde gebied valt hoeven we jehoogstwaarschijnlijk niet te vertellen. Als je al zin hebt in zo’n handvollereep, lijkt een muesli reep een betere optie. Vooral van genieten, maar niet zonderkanttekening. Niet elke muesli reep maakt gebruik van suikerarme of -vrije ingrediënten.Pak niet het eerste pak muesli repen dat je ziet, doe van tevoren wat onderzoeknaar de merken die minder suiker bevatten.

Een plak ontbijtkoek dan? Ja hoor, mag in principe ook. Maarals er een suikervrije zero variant is, ga dan voor die. Niet meteen uitslovenmet de laag boter die je mag smeren omdat het toch al een suikerarm product is,anders had je net zo goed een plak naturel ontbijtkoek kunnen nemen. Heb je al geenzin meer in ontbijtkoek en stamp je boos richting de rijstwafels? Je hoort ‘mal aankomen. Rijstwafels missen ondanks hun gezonde imago te veelvoedingsstoffen om iets goeds voor je lijf te doen. Ze zijn zo luchtig, dat zealleen met dik beleg je maag vullen. Die biologische rijstwafel met een laagjeyoghurt erop dan? Kijk voor de grap eens op het etiketje. Leg maar terug in hetschap, ja.

Dan maar een bakje magere yoghurt met granola. We horen jedenken, wat is dáár nu weer mis mee? In principe niets als je het niet bij desupermarkt haalt. Veel granola en cruesli uit de supermarkt zitten namelijkbarstensvol suikers. Maar zo zoet smaakt het niet, dus vaak wordt er eenschepje suiker of een scheutje honing aan toegevoegd. Zonder al te veel na tedenken, ben je snel een paar happen suiker verder.

Ah, dit is een light product. Dan mag ik er twee. Fout! Erzijn veel light producten waarin minder suiker zit dan in het originele product.Maar tussen de regeltjes door zegt dat niets, want minder suiker kan nog steedste veel zijn. Bekijk het etiket goed. Elke fabrikant is verplicht te meldenwelke eigenschap het product light maakt. Bij bijvoorbeeld frisdranken (geentussendoortje, maar wel een goed voorbeeld) is aspartaam een bekendetoegevoegde zoetstof. Een goedgekeurd E-nummer, indien je normale hoeveelhedennuttigt. Bij het afbreken van aspartaam wordt methanol aangemaakt. In grotehoeveelheden kan methanol gezondheidsproblemen als blindheid veroorzaken.Frisdrank mag best, maar wel met mate. Je kunt beter gewoon je verplichte tweeliter water per dag drinken, met een schepje Drankmix van The 1:1 Diet desnoods om het jezelf wat aantrekkelijker te maken.

Zo, een hoop informatie. Ben je meer een beelddenker? Voorhet gemak heeft de Consumentenbond een prachtplaatgemaakt waarop je de meest voorkomende tussendoortjes kunt zien, onderverdeeldin gevarenzones. Eh, suikerzones natuurlijk.