Van de inname van cafeïne zijn zowel positieve als negatieve effecten bekend, maar het is sterk individueel bepaald wat de invloed van cafeïne op het lichaam of de gezondheid is. Daarbij gaat het ook om de hoeveelheden. Hoge doseringen kunnen negatieve effecten hebben, terwijl lagere consumpties gepaard gaan met positieve effecten. Of je last hebt van cafeïne bij het slapen is individueel bepaald. Veel mensen krijgen dagelijks cafeïne binnen via koffie, thee, cola of energiedrankjes.
Voordelen
Het is volgens de Europese Voedsel en Veiligheidsautoriteit EFSA bewezen dat een kleine hoeveelheid cafeïne, bijvoorbeeld in koffie, stimulerend kan werken en de alertheid en concentratie kan verhogen. Ook kan de hoeveelheid cafeïne in een paar kopjes koffie het uithoudingsvermogen vergroten.
Mogelijke nadelen
De gevoeligheid voor de effecten van cafeïne verschilt echter van persoon tot persoon. Sommige mensen krijgen last van slaapproblemen of rusteloosheid als ze cafeïne op hebben. Anderen krijgen heftigere symptomen, zoals angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Terwijl weer anderen nergens last van hebben. Vast staat wel dat wie plotseling stopt met het drinken van cafeïnerijke dranken, te maken kan krijgen met ontwenningsverschijnselen.
Zwangerschap en gebruik door kinderen
Er wordt wel voor gewaarschuwd voorzichtig om te gaan met cafeïne tijdens de zwangerschap. Er is mogelijk een grotere kans op een miskraam of een baby met een laag geboortegewicht bij hogere cafeïnedoseringen. Ook zou een baby die borstvoeding krijgt onrustig kunnen zijn als de moeder koffie drinkt. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, krijgen uit voorzorg het advies van het Voedingscentrum om geen cafeïnerijke producten te nemen of zich te beperken tot één kopje koffie of energiedrankje per dag.
Kinderen tot dertien jaar, bij wie het zenuwstelsel nog volop in ontwikkeling is, wordt aangeraden geen cafeïnerijke producten te nemen, waaronder bijvoorbeeld energiedrankjes. Voor kinderen tot achttien jaar is één kopje koffie of energiedrankje per dag het advies.