Ons normale keukenzout bestaat uit de scheikundige elementen
natrium en chloor, natriumchloride. Sommige mensen denken dat het grove zeezout
beter is dan het normale keuzenzout, maar ze hebben dezelfde chemische
samenstelling. Zeezout is dus niet beter of slechter dan gewoon zout. Door het
natuurlijke karakter en de directe associatie met de zee wordt het als beter
gezien.
In de jaren tachtig van de vorige eeuw was zeezout even in opspraak. In
Atlantisch zeezout waren door een onderzoek van de Universiteit Gent sporen van
zware metalen aangetroffen, namelijk lood, kwik en cadmium. Goed gezuiverd
keuken- of zeezout bevat uiteraard geen zware metalen.
Let op zoutinname
Het is verstandig goed op je zoutinname te letten, omdat het in verband is
gebracht met het ontstaan van hart- en vaatziekten, nierziekten, maagkanker en
botontkalking. Zo kan elke gram natrium die iemand minder inneemt bijdragen aan
een daling van de bloeddruk. Voor wie al een hoge bloeddruk had, is het effect
nog groter.
Nederlanders krijgen gemiddeld bijna 10 gram zout per dag binnen. Dat is vier
gram te veel volgens het advies van de Gezondheidsraad. Volgens de
Wereldgezondheidsorganisatie zou de zoutinname nog lager mogen liggen, op vijf
gram per dag. Wie zijn zoutinname verlaagt, kan volgens deze organisaties een
aanzienlijke gezondheidswinst halen, ongeacht of je zee- of keukenzout
gebruikt.
Het meeste zout dat we binnenkrijgen, komt niet uit het
zoutvaatje, maar zit in samengestelde producten uit de winkel. Veel producenten
zijn dan ook al bezig het zoutgehalte in hun producten te verlagen.
Alternatieven voor zout
Aan een minder zoute smaak is goed te wennen. Wie dat lastig
vindt, kan gebruikmaken van alternatieve smaakmakers voor zout, zoals kruiden.
Ook zijn er vormen van zout in de handel waarin het natriumchloridegehalte is
verlaagd. Ze bevatten in plaats daarvan kalium of magnesium. Als je geen
nierziekte hebt of bloeddrukverlagende medicijnen gebruikt, kan tafelzout
waarin het natriumgehalte is verlaagd een uitkomst bieden.
Als je voor zout kiest, let er dan ook op of het met jodium is verrijkt.
Zeezout is dat vaak niet. Jodium is van belang voor het tegengaan van de ziekte
krop (vergrote schildklier).
Over de auteur:
Hans Kraak
Gastblogger
Hans Kraak maakte drie boeken over Feiten en Fabels rondom voeding. Voor The 1:1 Diet werkte hij een aantal nieuwe, veel voorkomende fabels uit.