Lightproduct een gezond alternatief
Volgens het Voedingscentrum kan een lightproduct een goed en gezond alternatief zijn voor een gewoon product. Dat geldt bijvoorbeeld voor een zuivelproduct waarin 30% minder vet zit en waaraan geen suikers zijn toegevoegd. Maar light betekent niet altijd minder calorieën. Vetrijke lightproducten zoals light-chips, bevatten per 100 gram meer koolhydraten en eiwitten dan gewone chips. Koolhydraten en eiwit bevatten ook energie; het blijft dus oppassen met lightproducten. Ook al omdat de kans bestaat dat je er meer van eet of drinkt, waardoor je uiteindelijk toch weer evenveel calorieën binnenkrijgt. Controleer daarom het etiket voor de calorieën.
Wat maakt een product 'light' of 'lite'?
De Consumentenbond voegt daar aan toe dat er een wet is die meldt dat de fabrikant moet aangeven welke eigenschap ervoor zorgt dat het een lightproduct is. De Europese regelgeving over claims stelt aan de claim 'light' of 'lite' voor een levensmiddel (en voor elke andere claim die voor de consument waarschijnlijk dezelfde betekenis zal hebben) dezelfde voorwaarden als aan de claim 'verlaagd'. De wet zegt over ‘verlaagd’ het volgende: ‘Verlaagd gehalte aan (naam nutriënt): deze claim betekent in hoofdlijnen dat deze variant ten minste 30% minder van een nutriënt (energie, vet of suiker) bevat dan het vergelijkbare 'gewone' product’. Voor micronutriënten (zoals vitaminen en mineralen) geldt als voorwaarde een verschil van 10% en voor natrium (zout)een verschil van 25%. Wat de term ‘verlaagde energetische waarde’ betreft: deze claim is alleen toegestaan als de energetische waarde van het product met minimaal 30% verlaagd is. Ook moeten de eigenschap(pen) worden vermeld waardoor de totale energetische waarde van het levensmiddel verlaagd is.
Afvallen met lightproducten
Gebruik je lightproducten om af te vallen? Deze producten zijn prima in te passen in een slank voedingspatroon, maar dat is dan ook alles. Aanpak van je totale voedingspatroon blijft nodig. Met lightproducten kom je een eind, maar het gevaar is dat je meer gaat snoepen. Dan hebben lightproducten dus geen zin meer. Soms wordt 'light' toegepast bij producten waar van zichzelf al weinig energie in zit, zodat er weinig winst te behalen valt. En lightproducten zijn vrijwel altijd duurder. Wat drankjes met zoetstoffen betreft, zegt Kees deGraaf, professor sensoriek en eetgedrag aan de Wageningen Universiteit: ‘Zoetstoffenzijn geen medicijn, je wordt er niet gezonder van, maar ze geven een zoete smaak en dat vinden mensen prettig. Wetenschappers hebben naarstig gezocht naar nadelen van zoetstoffen, maar hebben die niet gevonden.’ Voor diabetespatiënten geldt dat zoetstoffen geen invloed hebben op de bloedsuikerspiegel, zo concludeert het Diabetes Fonds. Het gaat dan om zogenaamde ‘intensieve zoetstoffen’ die in zoetjes, vloeistof of poeder, en vaak in light frisdrank, zuivelproducten en suikervrije kauwgom zitten. Deze stoffen zijn goed in te passen bij diabetes, ook als je wilt afvallen. De algemene veiligheid van zoetstoffen is bewezen, als je je houdt aan de maximale hoeveelheden per dag.