Van 9 tot en met 15 september is het de nationale Verspillingsvrije week. Het moment om stil te staan bij hoe we bewuster met ons eten om kunnen gaan.
Wereldwijd wordt 1/3 van het geproduceerde eten niet opgegeten en in Nederland is dat zelfs 1/4. In 2022 werd er thuis per persoon gemiddeld 33,4 kilo eten verspild. Dit kunnen we beter doen met zijn allen en het is ook nog eens goed voor je portemonnee.
Restjes zijn geen afval, maar juist een kans op creatief te zijn in de keuken! Hieronder lees 4 handige tips om restjes slim te gebruiken en voedselverspilling tegen te gaan.
Creatieve maaltijden met restjes
Wat is er lekkerder dan een gezonde, lekkere maaltijd op tafel zetten zonder boodschappen te hoeven doen? Met restjes kun je heel veel kanten op! Maak bijvoorbeeld:
- Soepen en stoofpotjes
Doe overgebleven groenten, vlees en peulvruchten bij elkaar in een pan met wat bouillon en kruiden. Laat het pruttelen en je hebt in een mum van tijd een heerlijke soep of stoofpot. - Omelet of frittata
Eieren zijn altijd handig. Voeg stukjes groenten, kaas en eventueel wat vlees toe voor een voedzame omelet of frittata. Maak bijvoorbeeld onze lekkere groenteomelet! Klik hier voor het recept. - Salades
Gekookte groenten en stukjes vlees kunnen een tweede leven krijgen in een lekkere salade. Voeg een zelfgemaakte yoghurtdressing toe en je hebt een snelle en gezonde maaltijd. - Smoothies en fruitijsjes
Overrijp fruit is ideaal voor smoothies. Mix het fruit met yoghurt of melk voor een heerlijk en voedzaam drankje. Zin in een gezond ijsje? Pureer overrijp fruit en giet het in ijsvormpjes. Voeg eventueel wat Griekse yoghurt toe voor romige ijsjes zonder toegevoegde suikers!
Bewaartechnieken
Met de juiste bewaartechnieken kun je ook voedselverspilling tegengaan. Als je je eten op de goede manier en plek bewaard, blijft het veel langer goed!
- Invriezen: Veel gekookte maaltijden kun je prima invriezen. Verdeel restjes in porties en vries ze in. Zo heb je altijd iets lekkers achter de hand, van soepen en sauzen en gekookte rijst of pasta.
- Droog bewaren: Restjes brood kun je bijvoorbeeld drogen om er croutons of paneermeel van te maken. Perfect voor het opmaken van oude broodrestjes.
Wist je dat Het Voedingscentrum een hele handige tool heeft, waarin je kunt zien hoe je producten het beste kunt bewaren? Klik hier voor de tool.
Met deze tips kun je voedselverspilling verminderen en genieten van nieuwe, smaakvolle creaties. En houd je ook wat centen over om andere leuke dingen mee te doen!