Wandelen vs. Workout: wat is beter?

26/05/2023 in: Beweging

Wandelen vs workout lijstje

Bewegen is heel belangrijk en eigenlijk doen we het tegenwoordig allemaal te weinig. Volgens de beweegrichtlijnen voor volwassenen kun je het beste 2,5 uur per week matig intensief bewegen, maar slechts 44% van de Nederlanders van 18 jaar en ouder haalt deze beweegrichtlijn.

Als we aan lichaamsbeweging denken, denken we vaak al snel aan de sportschool. Hoe moeilijker en zwaarder de training, hoe beter. Maar is dit wel de beste optie? Natuurlijk zijn intensieve trainingen goed voor je conditie en je spieropbouw, maar het is niet voor iedereen weggelegd. Wat als een zware training niets voor jou is? Heeft iedere dag een half uur wandelen ook een positief effect op je gezondheid?

Drie voordelen van wandelen
Wandelen is een hele laagdrempelige vorm van bewegen. Het is voor bijna iedereen mogelijk, ongeacht je conditie. Ook mooi meegenomen: de kans op blessures is erg klein en je hebt geen speciale, dure spullen nodig. Dat is natuurlijk heel fijn, zeker in deze dure tijden. Je kunt het ook nog eens overal doen: buiten in de wijk waar je woont, op een loopband of zelfs in de stad tijdens het winkelen. Er is al bijna geen excuus meer te vinden om níet te gaan wandelen, zeker nu het zonnetje zich weer steeds vaker laat zien!

Als dat nog niet genoeg redenen zijn om de wandelschoenen aan te trekken, zijn hier drie voordelen van wandelen:

  • Goed voor je gewicht
    Iedere dag een stuk flink doorwandelen is natuurlijk een hele goede manier om af te vallen of op gewicht te blijven! Met stevig doorwandelen verbrand je zo’n 300 kcal per uur!
  • Kleinere kans op chronische ziekten
    Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de risico’s op chronische ziekten, zoals hartaandoeningen, beroertes en diabetes verlagen als je regelmatig wandelt. Wandelen heeft ook een positieve invloed op je bloeddruk en het kan je cholesterolgehalte verbeteren.
  • Mentale gezondheid
    Wandelen is niet alleen goed voor je lichaam. Ook mentaal heeft het veel voordelen. Er is aangetoond dat regelmatig wandelen stress, angst en depressie vermindert. Met wandelen maken je hersenen gelukshormonen aan, die een positieve invloed hebben op je stemming. Zit je al lekker in je vel? Dan wordt dit gevoel ook nog eens versterkt! Win, win!

Als jij merkt dat je wel wat meer beweging kunt gebruiken, maar niet elke dag naar de sportschool wilt gaan, dan kun je dus prima overwegen om te gaan wandelen. Het is een gemakkelijke en effectieve manier om fit te blijven en voldoende lichaamsbeweging te krijgen, zonder dat je een lidmaatschap van een sportschool of dure spullen nodig hebt. Onthoud vooral dat het niet altijd gaat om hoe hard je traint, het gaat erom dat je iets vindt wat bij je past en dat je het vol blijft houden!

Happy walking!

Over de auteur:

Veerle van den Haak

Copywriter & Video Editor