Kruiden: gezonde smaakmakers

26. März 2025 durch
Kruiden: gezonde smaakmakers
Zeno Peereboom

We zijn niet allemaal keukenprinsen en -prinsessen. Toch kan je eenvoudig je groente en vlees super lekker maken zonder of met weinig zout. Als je verschillende kruiden gebruikt bij dezelfde groente smaakt het toch echt weer anders. Kruiden toevoegen is niet alleen lekker, je kan je lijf ook weer gezonder krijgen; kwaaltjes zouden zomaar eens kunnen verdwijnen!

Antioxidanten
Kruiden bevatten antioxidanten.Deze beschermen je cellen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan doorprocessen in je lijf. Daar kan je niks aan doen. Die vrije radicalen wil jegraag kwijt want die kunnen ziektes veroorzaken en ze versnellen hetverouderingsproces. En dat willen we niet. Deze vrije radicalen worden in jelichaam dus opgeruimd door antioxidanten. Eet je veel suiker dan wordt dewerking van vitamines (waaronder antioxidanten) sterk verminderd. Kruidenhelpen ook om ontstekingen in je lijf te voorkomen. Daarom is het goed om eenste kijken wat kruiden voor je lijf maar ook voor je gerechten kunnen betekenen.

Zwarte peper
Zwarte peperbijvoorbeeld is niet alleen een antioxidant maar ook een antibioticum, eensterke ontstekingsremmer dus. Daarnaast wordt gezegd dat zwarte peper devetafbraak in ons lijf stimuleert en dat je daarmee afvalt. Nou, om dat effectte krijgen moet je er kilo’s van eten, dus dat vergeten we maar even. Zwartepeper heeft ook de eigenschap om de slechte LDL-cholesterol en triglyceriden teverlagen. Gebruik zwarte peper eens bij tonijn.

Nootmuskaat
Nootmuskaat werd in deoudheid vaak gebruikt voor het stimuleren van onze hersens. Nu weet waar het goed voor is, ga jehet vast vaker eten. Het helpt tegen vermoeidheid en het heeft een kalmerendeffect op je gemoedsrust. Heb je dus een stress dag gehad, maak dan een versegroentesoep met veel nootmuskaat. De Chinezen gebruiken nootmuskaat vooraltegen problemen met je buik zoals diarree, obstipatie en een opgeblazen gevoel.Gebruik nootmuskaat bij je spruitjes, samen met peterselie en salie. Pompoen islekker met kaneel, komijn, nootmuskaat en salie.

Kurkuma
Kurkuma wordt veel inde oosterse keuken gebruikt. In een van onze The 1:1 Diet recepten vind je eensoto-soepje waar je kurkuma bij gebruikt. Kurkuma is niet alleen een krachtig antioxidant,maar ook een sterke ontstekingsremmer. Aan curcumine (stofje in kurkuma) wordttoegeschreven dat het helpt bij pijn bij artritis en bij verwondingen en hetzou je cellen goed beschermen tegen vrije radicalen. Er zijn onderzoeken gaandevoor het verminderen van hart- en vaatziekten en bij de ziekte vanAlzheimer.

Peterselie
Peterselie bevat devitamines A en C en mineralen zoals kalium, foliumzuur en vezels. Je darmenzijn super blij met vezels want die komen we eigenlijk allemaal te kort.Peterselie is goed voor hart en bloedvaten en omdat het veel antioxidantenbevat kan het je lijf ook goed tegen ziektes beschermen. Je kan ook een paartakjes peterselie in kokend water houden en dat als thee opdrinken. Goed vooreen frisse adem en het is een mooie variatie op de takjes munt. Peterselie kanje gebruiken bij rundvlees en eend en uiteraard in de soep. Champignons zijnlekker(der) met peterselie, knoflook, bieslook, peper en tijm.

Tijm
Tijm helpt bijgewrichtsproblemen, hoofdpijn en spijsvertering. Het werkt antibacterieel, isbloedzuiverend en zorgt ervoor dat je fit blijft. Heb je varkensvlees al eensgekruid met tijm, salie, knoflook en komijn? Super lekker! Gebruik bij je komkommersaladeeens dille, munt en tijm.

Salie
Salie verbetert jegeheugen en het bevat anti-verouderingsenzymen, een geheime fountain ofyouth eigenlijk. Salie werd vroeger ook ingezet bij menstruatieklachten. Salieis lekker bij varkensvlees. Bestrooi gekookte tuinbonen met bonenkruid,koriander, munt en salie.

Oregano
Oregano is ook eensterke antioxidant die je beschermt tegen vrije radicalen. Heerlijk in en opmediterrane gerechten.

Rozemarijn
Rozemarijn is volgensonderzoeken een bestrijder van kankercellen. En rozemarijn heeft een ontstekingsremmendewerking. Lamsvlees en rozemarijn gaanuitstekend samen. Daarnaast smaakt het ook heerlijk over je sperziebonen, samenmet bieslook, bonenkruid, nootmuskaat en tijm.

Basilicum
Basilicum heeft eenontgiftende werking op je lever. Daarnaast zijn je darmen blij als je basilicumeet vanwege de vezels. Basilicum is lekker bij gehaktgerechten. Spinazie maakje nog lekkerder met basilicum, knoflook, koriander en munt.

Munt
Munt werkt goed tegenmisselijkheid. Munt is te gebruiken in oosterse (Thaise) gerechten en ooklekker bij lamsvlees.

Knoflook
Knoflook behoort eigenlijk totde superfoods. Het is gezond voor je bloedvaten en je hart, het kan jebloeddruk verlagen en het bevordert je bloedsomloop. Ook is knoflook eengeweldige ontstekingsremmer en helpt het bij griep. Een heel krachtig ‘tovermiddeltje’bij griep: 1 theelepel uitgeperste knoflook (helemaal gebruiken), 1 theelepelgemalen gember, 1 theelepel (rauwe) honing en een scheut appelazijn. Alles goeddoor elkaar roeren en je glas verder vullen met mineraalwater. Je bentsupersnel weer op de been. Verder is knoflook bijna overal lekker in.