Het zingt rond dat groente en fruit tegenwoordig
minder voedingsstoffen zouden bevatten dan vroeger. Artikelen in diverse
publieksmedia hebben daaraan bijgedragen. Door moderne teeltmethoden in de
landbouw zouden er in fruit of groente bijvoorbeeld minder vitamines of
mineralen zitten. Oorzaak: de uitputting van de grond waarop de gewassen staan,
moderne veredelingstechnieken en eenzijdig gebruik van kunstmest en
bestrijdingsmiddelen.
Bodemmineralen
Het klopt inderdaad dat sommige landbouwgronden een grotere capaciteit hebben
dan andere. Zo is er een verschil tussen de Brabantse zandgrond, de Nederlandse
rivierkleigrond en de Limburgse lössgrond. De voedingsgewassen die erop worden
gezet, gebruiken de bodemmineralen om te groeien. Het ligt voor de hand dat een
voortdurende oogst van voedingsgewassen de mineralenbuffer van de grond
aanspreekt. En als deze niet zou worden aangevuld, zou het niet mogelijk zijn
steeds een goede opbrengst te oogsten. In mineraalarme gebieden zal over het
algemeen meer mest nodig zijn dan in mineraalrijke gebieden.
Afname van vitamines en mineralen
Dat er in de loop der jaren een afname van vitamines en mineralen in
voedingsgewassen is, is echter niet aangetoond. In 2007 heeft het onderzoeksinstituut
Alterra van Wageningen Universiteit
onderzoek gedaan
naar de achteruitgang van nutriënten in voedselgewassen. Daarbij werd gekeken
naar de bodem, het klimaat en de rassenveredeling. Het instituut concludeerde
dat er geen sprake is van een algemene daling van het nutriëntengehalte in
voedingsmiddelen.
Door sommigen wordt gedacht dat door het gebruik van bestrijdingsmiddelen de
noodzaak voor planten zou zijn verdwenen om natuurlijke afweerstoffen aan te
maken. Ze hoeven geen stofjes meer te produceren waarmee ze vraatzuchtige
insecten of planteneters van zich afslaan. Het gaat daarbij om complexere
verbindingen als flavonoïden en vitamine C. Volgens verschillende onderzoeken
komen deze stoffen in biologische producten meer en in hogere concentraties voor
dan in producten in de reguliere teelt.
Het lijkt erop dat de teelt van biologische producten meer overeenkomt met de
manier van telen en de omstandigheden van vroeger, maar ook op basis daarvan is
niet te concluderen dat er nu minder voedingsstoffen in groente en fruit zitten
dan vroeger.
Voedingswaarde
Als je wilt zien welke voedingswaarde een voedingsmiddel heeft, kun je daarvoor
het beste de tabel van het Nederlands Voedingsstoffenbestand (nevo) raadplegen. Klik
hier om naar nevo-online te gaan.
Over de auteur:
Hans Kraak
Gastblogger
Hans Kraak is hoofdredacteur van Voeding NU. Hij maakte drie boeken over Feiten en Fabels rondom voeding. Voor The 1:1 Diet werkte hij een aantal nieuwe, veel voorkomende fabels uit.