Afvallen en dan

De knop is om: je gaat afvallen! Goed van je. En dat is dan de eerste knop, waarmee je hebt besloten naar een gezond gewicht te willen gaan. Maar dan? Is die tweede knop ook om?

Tweede knop? 

Met alleen afvallen ben je er niet. Want als je niet fundamenteel iets verandert, dan verval je na het dieet weer in je oude eet- en leefgewoonten en zul je hoe dan ook na verloop van tijd weer aankomen. De knop om te willen veranderen moet ook om. 

Verandering 

Naar een gezond gewicht gaan is belangrijk. Maar minstens zo belangrijk is het om, als je begint met afvallen, je te realiseren waardoor je overgewicht hebt en wat je eraan kunt en gaat doen om dit in de toekomst te voorkomen. Je zult echt je oude eetpatroon onder de loep moeten nemen en dit aanpassen naar een gezond en verantwoord eetpatroon. 

Het is niet alleen wat je eet 

Wat je eet en hoeveel je eet is belangrijk. Maar wil je naar duurzaam gewichtsbehoud, dan zul je ook je leefgewoonten moeten aanpassen. Beweging is een essentieel onderdeel van gezond leven en bevordert duurzaam gewichtsbehoud. 

Klachten 

Veel mensen klagen dat ze na het volgen van een dieet weer zijn aangekomen. En leggen de schuld daarvan neer bij ‘dat dieet’. Ze zijn namelijk na verloop van tijd terug op hun oude gewicht. Of, erger nog, zwaarder dan ooit. Als je niets hebt veranderd in je oude eet- en leefpatroon dan is dit een bijna logisch gevolg. Hier geldt het oude gezegde ‘als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg’. Kortom: je zult echt aan het werk moeten om gezond en verantwoord te gaan eten en ervoor te zorgen dat beweging een vast onderdeel uitmaakt van je dag-/weekindeling. Oude gewoonten opzij zetten. Natuurlijk zal dat niet altijd even makkelijk zijn. Maar als je leert om keuzes te maken dan kom je al een heel eind. 

Stappenplan 

Het in 2017 geïntroduceerde Stappenplan van Cambridge Weight Plan helpt je om af te vallen maar ook om weer gezond en verantwoord te leren eten. Stap 1 is een totale reset: loskomen van eten zoals je dat gewend was en terug naar de basis. Daarna wordt geleidelijk het dieet afgebouwd en gezonde voeding opgebouwd. Je leert weer wat je lichaam nodig heeft en je leert ook gezond te variëren met voeding. Veelal merken mensen dat ze in de hogere stappen nog steeds gewicht verliezen. Dit komt omdat ze verantwoord eten en daarnaast ook regelmatig bewegen. Uiteindelijk zul je op je streefgewicht komen en, mits je je houdt aan je nieuwe leefstijl, dit behouden. 

Nooit meer zondigen? 

Mag je dan nooit meer een beetje zondigen? Natuurlijk wel! Maar je hebt geleerd om keuzes te maken. Ga op een verjaardag alleen voor een gebakje als dat ook echt iets is wat je graag wilt. Laat daarvoor in de plaats iets anders staan. Maak keuzes en eet en leef bewust.


Inge Brekvoort, Cambridge Weight Plan Benelux