Afvallen en de weg naar Rome

11/12/2020 in: Dieet

Afvallen de weg naar Rome l

Het is bijna 2021. Een nieuw jaar. En wat er ook gebeurt, we gaan onszelf weer beloven te stoppen met roken, minder te drinken, af te vallen en (meer) te bewegen. Voordat we ons op de goede voornemens richten, blikken we nog even terug op 2020.

In februari maakten we bekend dat we, in samenwerking met Libelle, op zoek waren naar drie vrouwen die graag onder begeleiding wilden afvallen. In april zijn we gestart: drie vrouwen zijn drie maanden lang persoonlijk begeleid door een consulent van The 1:1 Diet en hun ervaringen zijn gedeeld in de Libelle, op Libelle.nl en in vlogs op Libelle TV.
 
Vanaf de eerste onsjes die eraf gingen konden we Lizz, Elize en Sandra volgen. Na die drie maanden zijn de dames gewoon met het dieet bij hun consulent doorgegaan en tot op de dag van vandaag vloggen ze en zijn hun ervaringen met alle ups en downs te zien op onze website.

Hoe hebben de consulenten het eigenlijk ervaren, om iemand te begeleiden die in de spotlights stond? En hoe hebben zij hun cliënt zien veranderen? We vroegen het aan Jantine (consulent van Sandra), Franky (consulent van Lizz) en Susan (consulent van Elize).

Jantine, Franky en Susan geven aan dat dit een bijzonder jaar was. Aanpassingen in de praktijk voor wat betreft de 1,5 meter samenleving, producten rondbrengen naar cliënten en ook vanuit de praktijk cliënten online begeleiden. Er veranderde veel in heel korte tijd. Susan voegt eraan toe dat de situatie in Zuid-Holland wel heel heftig was en daardoor de angst/voorzichtigheid bij de mensen ook toenam. Franky merkt op dat cliënten er meer moeite mee hebben om gemotiveerd te blijven. “Mensen zitten op dit moment veel thuis en willen het thuis dan ook gezellig maken. Dit gaat toch vaak samen met iets lekkers op tafel zetten.”

Jantine: “Ik vond het wel spannend, het eerste consult met Sandra als vlogger. Ik ben namelijk niet zo van de camera’s. Uiteindelijk viel het me reuze mee. Sandra is een hartstikke leuke vrouw en heel recht door zee. Hoe ik haar begeleid is eigenlijk niet anders dan met andere cliënten.”

Susan: “Vanaf het begin was ik enthousiast. En ook wel vereerd, dat ik daarvoor gekozen was. Elize en ik kunnen het goed met elkaar vinden. En al vrij snel heb je de camera niet meer in de gaten en doe je gewoon waar je passie ligt: mensen helpen om op een fijne manier af te vallen.”

Franky: “Ik heb Lizz haar eerste bestelling thuisgebracht. Toen ik bij haar aanbelde en ze open deed, stond er een camera op me gericht.  Dat was meteen erg uit mijn comfort zone. Nu merk ik dat niet meer en hebben we gesprekken met elkaar zoals ik met iedere andere cliënt heb.”

Wat is jullie opgevallen, behalve het gewichtsverlies?

Susan trapt af. “Elize is van nature erg sportief en vitaal. Dat stond in het begin heel erg op een laag pitje. Door af te vallen en (betere) keuzes te maken, zag ik dat sportieve en vitale weer terugkomen. Ze ging doelen stellen, dat was mooi om te zien. Elize had niet veel overgewicht, maar zo kun je dus zien dat ook een geringer gewichtsverlies een enorm verschil kan maken. Door tijdig bij jezelf aan de bel te trekken en het niet uit de hand te laten lopen kun je ook het verschil maken. Het gaat niet altijd om tientallen kilo’s. Maar het gaat er wel om dat je een gewicht hebt wat bij jou past. Waar je je lekker bij voelt.”

Jantine haakt daarop in. “Sandra is wel een hoop kwijt. En dat zie je ook echt. Maar daarnaast zag ik haar ook steeds energieker worden. Ze ging lekkerder in haar vel zitten. En daardoor ging ze ook over andere dingen nadenken. En raad eens? Ze start in januari als consulent! Ze wilde iets doen waar ze meer energie uithaalt en voor haar is dat het consulentschap van The 1:1 Diet!”

“Energieker. Dat ken ik en zie ik ook bij Liz”, reageert Franky. “En door die energie heeft ze er veel meer zin in. In het begin vond ik Liz nog wel een beetje afwachtend, zo van ‘wat gaat er gebeuren’ en ‘kan ik het wel?’ Maar nu ze ziet dat ze het kan, gaat ze er nog meer voor.”

Susan voegt nog toe “Het maakt niet uit welke stap uit het programma je kiest, als je maar zo dicht mogelijk bij jezelf blijft. Wat het beste bij jou past, zorgt ervoor dat je dit dieet het beste vol kunt houden. Elize is daar echt een voorbeeld van. Dat vind ik echt heel knap.”

Franky knikt instemmend en zegt “Dat vind ik ook van Lizz. Wat er ook gebeurt, ze gaat door. Ik ben onwijs trots op haar dat ze zover is gekomen én nog door wil gaan. Ik sta achter haar en ze mag me altijd bellen of appen als het nodig is. We doen het samen. Accepteer dingen en ga door. Dat geldt niet alleen voor Lizz, maar voor alle cliënten.”

“Inderdaad”, draagt Jantine bij. “Ik zou graag tegen alle cliënten willen zeggen ‘Wees trots op jezelf en wees lief voor jezelf. Je bent voor jezelf de belangrijkste persoon die er is. Kies voor jezelf en je eigen gezondheid’. Ik zie dat veel mensen niet voor zichzelf durven te kiezen. Dat vind ik jammer. Het is net als zorgen voor… als je niet voor jezelf zorgt, kun je ook niet voor anderen zorgen. Lieve mensen, gun het jezelf om van jezelf te houden en lekker in je vel te zitten.”

Als er één ding is waarover deze drie consulenten het roerend eens zijn, dan is het dat je je niets van je omgeving aan moet trekken, maar ga voor jezelf. Gun het jezelf.

Susan wil graag nog iets toevoegen. “Ik vind het erg belangrijk dat niemand zich door schaamte laat tegenhouden om de afspraak te maken die ze eigenlijk al heel lang en heel graag willen maken. Soms merk ik dat de drempel hoog is voor mensen, omdat ze schaamte voelen voor het moment dat ze op de weegschaal moeten gaan staan, of omdat ze moeten toegeven dat het helemaal niet goed is gegaan en ze toch weer zijn aangekomen. Tegen alle mensen die nu nog deze schaamte voelen, wil ik zeggen dat ik weet hoe het is. Ik begrijp je. Als iemand snapt hoe moeilijk het is, dan is dat wel de consulent, die zelf ervaringsdeskundige is. Laat me je helpen, je staat er niet alleen voor!”

Afvallen is maatwerk. Er leiden meerdere wegen naar Rome. Daar zit jouw weg óók bij.


Interview en tekst: Jolijn en Inge - The 1:1 Diet