De voordelen van peulvruchten

19/08/2022 in: Voeding

Peulvruchten lst

Dat groenten goed voor je zijn weten we allemaal. Voor een volwassen persoon is het advies om minimaal 250 gram groenten per dag te eten. Er zijn natuurlijk heel veel verschillende varianten, dus je hebt lekker veel keus. Iedereen eet wel eens bloemkool, broccoli, wortelen of spinazie, maar zet jij wel eens peulvruchten op tafel?

Wat zijn peulvruchten?
Peulvruchten zijn groenten die bestaan uit twee vruchtbladen waar zaden in groeien. Ze behoren tot de vlinderbloemenfamilie, een van de grootste plantenfamilies ter wereld.

Soms worden alleen de zaden van peulvruchten gegeten, denk maar aan kikkererwten, sojabonen en linzen. Er zijn ook peulvruchten die helemaal worden gegeten. Sperziebonen en peultjes bijvoorbeeld, maar omdat deze groene peulvruchten worden gezien als groenten, worden ze eigenlijk niet meegerekend.

Waarom zo gezond
Peulvruchten bevatten veel voedingsstoffen die goed zijn voor ons lichaam. Naast verschillende B-vitamines, zitten ze boordevol eiwitten en vezels. Hieronder lees je de grootste voordelen van het eten van peulvruchten.

Eiwitten
Eiwitten zijn belangrijke bouwstenen voor je lichaam. Zeker wanneer je aan het afvallen bent heb je ze nodig om in goede conditie te blijven en je spierweefsel in stand te houden.

Peulvruchten bevatten veel eiwitten en daarom worden ze veel gebruikt als vleesvervangers. Maar let wel op, want niet alle peulvruchten zijn hier geschikt voor. Sperziebonen en peultjes bevatten te weinig eiwitten bijvoorbeeld. Kikkererwten, linzen en witte bonen zijn daarentegen wel goede vervangers.

Duurzaam
Wist je dat peulvruchten ook duurzaam zijn? Ze kunnen in Nederland worden geteeld en hebben minder water nodig: 400 liter per kilo in plaats van ruim 7.000 liter per kilo vlees. Ze belasten het milieu veel minder, dus vlees een keertje vervangen door peulvruchten is zeker een goed idee. 

Vezels
Niet alleen eiwitten maken dat het eten van peulvruchten goed voor je is, ook de vezels zijn een groot pluspunt. Vezels zorgen voor de juiste afbraak van voedsel en zorgen voor een goede opname van voedingsstoffen. Daarbij geven ze je ook nog eens een voller gevoel.

Cholesterol
In Noord-Amerika is er onderzoek* gedaan naar wat voor effect peulvruchten hebben op het LDL-cholesterol. LDL-cholesterol is de variant die de kans op hart- en vaatziekten verhoogt. Wat blijkt? Een dagelijkse portie peulvruchten verlaagt het LDL-cholesterol en daarmee dus ook de kans op hart- en vaatziekten.

Het eten van peulvruchten heeft dus veel voordelen. Zet jij ze vanaf nu ook wat vaker op tafel?*Wil je meer over dit onderzoek lezen? Klik dan hier.

Over de auteur:

Veerle van den Haak

Copywriter & Video Editor