Dieet > Denk jij tijdens je dieet ook continu aan eten?

Denk jij tijdens je dieet ook continu aan eten?

Denk jij tijdens je dieet ook continu aan eten?

De meeste ‘lijners’ hebben een bijzondere band met eten. En vooral wanneer ze weer volop in een dieet zitten is het niet te stoppen. Het maakt het lastig voor je om je focus op afvallen te hebben.

Het dieet activeert een onzichtbare knop, zelfs als men er nog niet mee begonnen is. Zodra de caloriebeperking in beeld komt, nemen de gedachten aan eten, vooral aan lekker eten, toe. En dan niet in de trant van “Die macaroni met ham en kaas heb ik voorlopig echt vaak genoeg gegeten…”. Nee, het gaat echt zo: “En nu mag ik die macaroni met ham en kaas voorlopig niet meer hebben. Wat zou ik het graag nog één keertje eten… en dan écht niet teveel… één bordje maar, vandaag… en dan begin ik morgen met het dieet…” En als je pech hebt, gun je jezelf de dag ná morgen óók nog een bordje... 

Kun je dit soort gedachten voorkomen? En zo ja, hoe dan?

Waarom wil je afvallen?

Begin met vooral voor jezelf duidelijk te hebben waarom je wilt afvallen. En dat dat steeds terugkerende bordje macaroni met ham en kaas misschien wel mede de oorzaak is van je overgewicht… Dat een dieet niet betekent dat je nooit meer macaroni met ham en kaas kunt eten. Maar wel dat je de frequentie wat omlaag schroeft. Niet meer zo vaak, maar wel heel bewust. En er dan ook echt van genieten!

Hoe stop ik met continu denken aan eten?

Afleiding is de sleutel. Ga niet ‘dromen’ van iets wat je nog graag zou willen eten en wat je nog graag in je mond zou willen stoppen, maar zoek alternatieven om bezig te zijn, zowel in je hoofd als lichamelijk. Ga lekker naar buiten en maak een heerlijke wandeling. Je zult merken dat je bij thuiskomst niet meer aan dat bord macaroni denkt. Een voldaan gevoel dat je buiten bent geweest, gewandeld hebt en goed bezig bent om je een ander eet- en leefpatroon eigen te maken. Super!

Hulp van je omgeving tijdens je dieet

Laat je partner, collega’s, vrienden weten dat je wilt afvallen. Op die manier kunnen zij jou ook steunen. Geef eventueel aan wat je valkuilen zijn, zodat ze jou kunnen helpen eroverheen te stappen, in plaats van erin te vallen.

Nog meer steun

Heb je meer ondersteuning nodig dan de hulp van je omgeving? Schakel dan een consulent in. Je kunt met al je vragen en obstakels bij hem/haar terecht. Maar ook voor adviezen hoe je beter de verandering naar een gezonde leefstijl kunt vormgeven en volhouden. En waar je extra alert op moet zijn. Een consulent weet hoe het is om af te vallen en waar je tegenaan loopt. Het is een stuk ervaring waar je gebruik van kunt maken en wat het afvallen voor jou hopelijk makkelijker maakt. Je hoeft het namelijk niet alleen te doen!


Inge Brekvoort,  Cambridge Weight Plan Benelux