Echte liefde gaat door de maag

25/07/2019 in: Voeding

Broekriem aanhalen

En meer spreekwoorden en gezegdes waarin eten voorkomt.

De broekriem aanhalen is namelijk niet altijd rozengeur en maneschijn. Laten we het luchtig houden met wat spreekwoorden en gezegden op rij waarin het over eten gaat. De eerste stond al aan het begin van de alinea, de broekriem aanhalen betekent namelijk minder eten en dus afvallen. Logisch, eigenlijk. Wanneer jij je riem kunt aanhalen, houdt dat in dat je een gaatje strakker kunt.

Tijdens het Cambridge Weight Plan ben je misschien opnieuw aan het leren en ontdekken hoe je gezonde en bewuste keuzes maakt omtrent voedsel. In veel spreekwoorden en gezegden waarin eten voorkomt, schuilt een wijze levensles waar je de rest van je leven iets aan kunt hebben. Een groot voordeel: in deze levenslessen zitten geen calorieën. We sommen de leukste voor je op.

Men eet om te leven, men leeft niet om te eten
Dit spreekwoord heeft verschillende definities. Een van de belangrijkste is dat niet uitsluitend materiële zaken van belang zijn, er is nog zo veel meer in het leven dan mooie spullen. Daarnaast komt naar boven dat men er niet slechts voor de lol is, er moet ook gewerkt worden.

Je kaas niet van je brood laten eten
Als je je kaas niet van je brood laat eten, betekent dit dat je weet hoe je voor jezelf op moet komen in vervelende situaties.

Ieder bakt zijn koek zoals hij hem eten wil
Iedereen behartigt zijn zaken, op een manier zoals hij dat zelf wil. Iedereen heeft dus zijn eigen manier om dingen te doen.

Eerst komt het eten, daarna de moraal
Overleven is belangrijker dan het opvolgen van alle wetten en regels.

Eet vis als er vis is
Grijp altijd een gunstige gelegenheid aan, laat deze niet ongebruikt voorbijgaan.

In de nood eet de duivel vliegen
Wanneer iemand in nood verkeert, stelt die persoon zich sneller tevreden met dingen die hij of zij in andere gevallen zou weigeren.

Wie eten wil, moet de kok niet beledigen
Houd altijd je meerdere te vriend.

De soep wordt nooit zo heet gegeten als zij wordt opgediend
Het is nooit zo erg als het van tevoren lijkt. Er worden meestal minder zware maatregelen toegepast dan in eerste instantie werd aangekondigd.

Liever vrij en geen eten dan een volle buik aan een ijzeren keten
Vrijheid is een groter goed dan materiële welvaart. Dus: vrijheid boven rijkdom.

Wie gaat slapen zonder te hebben gegeten, staat op zonder te hebben geslapen
Gezond eten en goed slapen zijn voor de gezondheid van groot belang.

Staken de handen, staken de tanden
Als je niet werkt, komt er ook geen eten op tafel.

Er is geen kok die alle monden kan voeden
Het is onmogelijk altijd iedereen tevreden te houden.

Wellicht kende je al wat spreekwoorden en gezegden, maar we hopen je natuurlijk een beetje wijsheid bij te brengen tussen het diëten door. Wie weet heb je er wat aan, al was het een artikeltje om je weer wat goeie moed in te lezen. Niet per se met je dieet of gewichtsbehoud, maar gewoon in het algemeen. Want dat heeft iedereen soms even nodig.


Over de auteur:

Jolijn de Blocq van Scheltinga

Communicatie Adviseur