Een helpende omgeving is nodig voor een succesvol eindresultaat

25/09/2020 in: Dieet

Geen donut lijstje

Veel van mijn cliënten worstelen niet alleen met zichzelf, maar soms nog meer met hun omgeving.

Begrip en hulp
Daarom een keer dit bericht om begrip en hulp te krijgen van hun omgeving. Want wat is het fijn als de omgeving weet hoe zij hulp kan bieden.

In mijn praktijk hoor ik vaak van cliënten dat ze het nooit goed doen volgens hun omgeving. Als ze te dik zijn, krijgen ze opmerkingen dat ze er iets aan moeten doen. Doen ze er iets aan, dan worden ze ontmoedigd dat ze niet het juiste programma volgen of ontmoedigd met andere opmerkingen ('Zo erg is het toch niet?' of 'Waarom begin je nou?' of 'Je moet gewoon normaal eten.'). Zijn ze aan het afvallen dan horen ze weer dat ze dit toch niet vol kunnen houden, of dat ze straks toch weer meteen aan zullen komen, of ze krijgen te horen dat ze teveel afgevallen zijn of ga zo maar door. Dit is zo jammer. Het zou zo mooi zijn als de omgeving deze mensen op een positieve manier probeert te stimuleren.

Hoe dan?
Dit bericht is bedoeld voor familie, vrienden en collega’s van de mensen die hun best doen om af te vallen. Het is zo fijn om tijdens dit lastige traject de juiste hulp te krijgen. En dat kan best lastig zijn, want hoe bied je nou hulp aan iemand die aan het afvallen is?

Stimuleren
Wat kan de omgeving doen om hun partner, dochter of zoon, vader, moeder, vriend(in), collega, buurman/-vrouw etc. te stimuleren om hun gewicht kwijt te raken?

  • Blijf positief en moedig hem of haar aan op een positieve manier.
  • Geef complimenten, dit doet vaak zoveel goed.
  • Bied een beloning aan bij tussentijdse doelen of einddoel (streefgewicht). Denk bijvoorbeeld aan een klein kadootje bij iedere 5 kilo die eraf is, of een mooie bos rozen als het streefgewicht is behaald (aantal afgevallen kilo’s is aantal rozen…). Of ga samen winkelen, bied een fotosessie aan van het gezin etc. Er zijn genoeg dingen te bedenken om iemand te belonen, maar kies voor iets anders dan eten.
  • Probeer zelf ook op je voeding te letten en eet geen zak chips leeg als je naast iemand zit die dat ook heerlijk vindt en het lastig vindt om daarvan af te blijven. Chips, chocolade, snoep, koek, donuts etc. is voor niemand gezond, ook niet als je er niet van aankomt.
  • Herinner iemand eraan waarom hij/zij ooit is begonnen en laat ook de keerzijde zien als hij of zij de neiging heeft om de handdoek in de ring te gooien.
  • We leren dingen met vallen en opstaan en mocht het een keer mis zijn gegaan, laat diegene dan vooruitkijken en benoem nog eens waarom deze persoon zo graag wilde afvallen.
  • Zet regelmatig water neer voor iemand die aan het lijnen is; dit stimuleert diegene om zoveel mogelijk water te drinken (en niet in de verleiding te komen om voor frisdrank of alcohol te kiezen).
  • Als deze persoon het lastig vindt om voor zijn of haar gezin te koken, omdat hij of zij zelf niet mee eet, zoek dan samen naar oplossingen. Laat iemand anders uit het gezin eens koken of bereid in de ochtend de maaltijd i.p.v. eind van de middag als dat misschien een lastig moment voor je is. Ook zou je grotere porties kunnen koken en deze in kunnen vriezen.
  • Als mama of papa een shake neemt en kinderen willen dit ook graag, maak voor hen dan eens een fruit shake, melk en verse fruit met ijsklontjes in de blender. Zo doen kinderen lekker op een gezonde manier mee.

Lastige opmerkingen
Goed bedoeld krijg je als afvaller nog wel eens wat opmerkingen te horen waar je eigenlijk niets mee kunt of die het zelfs moeilijk maken om vol te houden.

‘Als je zo doorgaat blijft er niets van je over.’
Mogelijk heeft iemand nog een te hoog BMI of te hoog vetpercentage en is diegene goed op weg naar een gezond lichaam. Je reactie kan goedbedoeld zijn, maar het kan ook jaloers overkomen. Stimuleer iemand liever om zijn/haar doelen te halen.

‘Maar je mag toch wel een keer een uitzondering maken?’
Liever niet. Mensen kiezen juist voor een helder programma zodat ze weten waar ze aan toe zijn en weten wat ze wel/niet mogen. Door je daaraan te houden kun je ook prachtige resultaten boeken. Als iemand de grens over gaat, is het vaak lastig om weer terug in het ritme te komen en moeilijker om gemotiveerd te blijven.

Eén uitzondering is vaak een makkelijk bruggetje om dan tóch dat tomaatje, worteltje, stukje kaas enz. te nemen en uiteindelijk zijn de remmen weer los en is het programma verstoord. Probeer iemand die z’n best doet om af te vallen en zich aan het programma te houden zoveel mogelijk te laten eten en drinken wat in overleg met de consulent en in overeenstemming met Het Stappenplan is afgesproken. Hoe goed je het ook bedoelt, door iemand ervan af te laten wijken help je diegene niet.

‘Nu je zo slank bent, mag je toch wel een keer een gebakje of zo?’
Natuurlijk, als iemand helemaal klaar is met op- en afbouwen dan kan er best eens een keer een uitzondering gemaakt worden en gekozen worden voor iets lekkers. Maar tijdens de op- en afbouwfase is het van belang om het lichaam weer langzaam en in de juiste stappen te laten wennen aan een hogere energie- en koolhydraatinname. Als je goed en rustig opbouwt zul je zien dat je straks weer ‘gewoon’ kunt eten. Uiteraard met een verandering van je levensstijl. Want als je weer gaat doen wat je altijd deed, dan krijg je wat je altijd kreeg en komen de kilo’s er van lieverlee weer bij. Probeer dus in deze fase nog geen uitzonderingen te (laten) maken.

‘Kun jij straks nooit meer gewoon eten?’
Natuurlijk kan iemand die klaar is met ons Stappenplan en het opbouwprogramma heeft doorlopen weer normaal eten. Maar normaal eten is wel normaal eten en niet dagelijks zakken chips, repen chocolade etc. naar binnen werken. Uiteraard mag alles weer gegeten worden, maar wel met mate.

‘Waarom moet jij nou afvallen, je bent toch niet te dik?’
Ook als je niet (te) dik bent, kun je iets gaan doen aan je gewicht. Waarom zou je hier pas mee gaan beginnen als je echt te dik bent? Probeer het van tevoren onder controle te houden en ook als jij jezelf iets te zwaar vindt of je kleding zit net te strak dan bepaal jij of je hier iets aan gaat doen en niet je omgeving.

Support
Probeer om iemand te helpen en aan te moedigen om doelen te behalen, zodat diegene weer een gezond lichaam krijgt, lekker in zijn/haar vel zit en weer plezier in veel dingen terug kan vinden.

Namens alle ‘lijners’: bedankt voor je begrip en support! Want afvallen, dat kun je niet in je eentje. Dat doen we samen!