‘Ik kan dit nog wel even nemen, ik ga er nog even van genieten want mijn consulent is op vakantie en ik hoef pas over twee weken weer op de weegschaal.’
Herken je dit? Dit is wat een stem in ons hoofd vaak zegt. Die stem die ons gevoel saboteert en alles liever bij het oude laat.
Overleven
Onze hersenen zijn niet gemaakt om ons geluk te bezorgen. Ze zijn er in de basis zodat we kunnen overleven. Ze houden daarom niet van verandering; verandering betekent namelijk gevaar, onveiligheid, onzekerheid. Onze hersenen gaan voor veiligheid en comfort. En dat geeft rust en een prettig gevoel.
Overleven en veiligheid zijn belangrijk en onze hersenen zullen er alles aan doen om dat zo te behouden. Verandering in je leven (bijvoorbeeld een nieuw voedingspatroon) is lastig en spannend en onze hersenen zullen hindernissen opwerpen om te voorkomen dat jouw ingesleten, veilige patronen zullen veranderen.
Hindernissen
Als je iets wilt veranderen (bijvoorbeeld je leefstijl), dan krijg je te maken met 5 hindernissen:
- weerstand (tegenzin)
- onrust (heen en weer lopen naar de koelkast)
- luiheid (geen zin in inspanning)
- twijfel (is dit dieet wel goed voor mij) en
- verlangen (ik kan alleen maar denken aan die bonbon en die kan ik heus wel een keertje nemen).
Veranderen geeft dus ongemak. En als je je niet bewust bent van de hindernissen, dan gaan ze gemakkelijk met je aan de haal.
Toch is er een manier die je kan helpen om de hindernissen in je brein nét iets voor te zijn.
Secondewerk
We hebben namelijk twee reactiesystemen in ons lichaam. Het ene systeem is snel, reageert automatisch en onbewust en werkt intuïtief. Dit systeem maakt ongeveer 98% van ons denken uit.
Het andere systeem is langzaam, maakt doordacht en bewust keuzes, is een gecontroleerd denkproces dat moeite kost, is rationeel en neemt beslissingen. Als je iets wilt veranderen, dan gaat je brein aan het werk om je tegen te houden. Het eerste- en snelle reactiesysteem treedt onmiddellijk in werking. Je gedachten maken je wijs dat je er nog eens goed over moet denken. Ze confronteren je meteen met de 5 hindernissen.
Het tweede mechanisme bepaalt of je iets wel of niet gaat doen. Alleen dat heeft tijd nodig. Voordat een idee tot actie komt zit er een periode tussen van 5 seconden. Als je deze 5 seconden voorbij laat gaan, dan gaat het automatische mechanisme weer in werking. Dan ben je echt te laat.
Stel je voor: je bent op een feestje en de tafel staat vol met lekkere dingen. Precies waar jij dol op bent. Je had je voorgenomen te kiezen voor de snoeptomaatjes en een spaatje rood. Maar daar staat de heerlijke verleiding, binnen handbereik. Nu treedt de 5 seconden regel in werking: 5 seconden om een bewuste keuze te maken en voor de tomaatjes te gaan. Je kijkt naar de tafel en dan 5, 4... een snoeptomaatje. Laat je de 5 seconden voorbijgaan? Dan is de kans op een goede keuze dit keer verkeken.
Begin je een beetje te begrijpen wat er in jou gebeurt? Nu je dit mechanisme in jou doorziet maak je al een hele grote stap naar een nieuwe leefstijl.
5, 4, 3, 2, 1… Succes!