Dieet > (Her)ken je jouw saboteurs?

(Her)ken je jouw saboteurs?

(Her)ken je jouw saboteurs?

Vol enthousiasme en overtuiging ben je begonnen met je dieet met maar één doel: volhouden en doorzetten! Je wilt tenslotte straks die veel te strakke spijkerbroek weer passen en gewoon iets uit de kast kunnen pakken zonder na te hoeven denken wat je nu weer moet verdoezelen.

Goeie start

Gelukkig had je in je agenda al gezien dat er de komende weken niets aan etentjes of uitjes aan zit te komen dus niets staat je in de weg om je deze weken strak aan je programma te houden.

De eerste verleiding

Tot een vriendin je belt dat er een surpriseparty gehouden wordt voor je beste vriendin en daar MOET je toch echt bij zijn! SHI..ps, daar had je even niet op gerekend. Weg planning, en… de eerste barstjes in je motivatie zitten er, BAM! Maar, je herpakt je en vol vertrouwen ga je het feestje tegemoet.

Je neemt jezelf voor de wijn af te slaan en gewoon aan het water te gaan. En als ze met de bitterballen rond gaan ben je sterk genoeg deze af te slaan, jij pakt de komkommer en tomaatjes.. En die taart, dat is toch niet zo jouw ding dus dat wordt makkelijk om die af te slaan.

Saboteurs gespot…

Bij binnenkomst staat de man van je vriendin klaar met een vol blad champagne. Uit beleefdheid pak je er een glas af, er moet zo geproost gaan worden en dan heb jij alvast een glas, bedenk je je. Daarna geef je hem gewoon weg. Niet zo moeilijk, toch?! Tijdens het proosten hef je je glas dan ook enthousiast in de lucht om hem vervolgens door te schuiven naar je buurman, die zijn glas al bijna leeg heeft. "Nee joh, deze champagne MOET je echt even proeven", roept ie je toe. "Is van een zeldzame druif, echt TE lekker”. Voor je het weet nip je aan het glas. En het barstje in je motivatie scheurt ietsje verder...

Onder luid zingen wordt er een taart van wel 3 etages binnengebracht. OMG, jouw lievelingstaart nog wel, met cake, marsepein, crèmevulling en vers fruit. Gemaakt door de moeder van je vriendin die het bordje met een stuk van de taart jou in je handen drukt terwijl ze je een knipoog geeft. “Jouw lievelingstaartje hè”, fluistert ze er nog even achteraan. Voor je het weet zet je je vorkje in de taart en heb je de eerste hap te pakken.

Toch overstag!

De bitterballen en schaal met kaas en worst komen daar achteraan en je laat je weer verleiden tot ééntje! “Ach jij hoeft toch niet te lijnen, je ziet er toch goed uit!?” en “Zo dik ben je toch niet!” hoor je om je heen. Je bent het daar ineens heel erg mee eens. Wat maakt het ook uit, die paar hapjes en drankjes. En het valt inderdaad ook wel mee hoe ik eruit zie en hé, je leeft maar één keer!

“Morgen begin ik gewoon ECHT…!”

Vanaf dat moment smaken die overheerlijke saucijzenbroodjes ineens ook naar meer! Tenslotte heeft iedereen zoveel moeite gedaan om deze avond te laten slagen. En ach wat, die champagne was inderdaad bijzonder en kan er dan ook nog wel bij. Je pakt je halfvolle glas en drinkt hem leeg, om vervolgens rond te speuren waar dat dienblad met de overige glazen en de hapjes zijn gebleven.

Dat scheurtje in je motivatie wordt een barst en die barst wordt een kloof…. Een kloof tussen jou en de rest, welteverstaan.

Wat doe je eraan?

Jouw saboteurs, mensen die jou het vaak onbewust knap lastig maken jouw gewenste doelen te behalen. Accepteer dat er altijd saboteurs zullen zijn en dat je niet iedereen tevreden kunt stellen. Maar bedenk dat jij zelf verantwoordelijk bent voor je eigen leven en de keuzes die je hierin maakt. Dus blijf vooral lekker dicht bij jezelf en hou vast aan jouw doel en wat voor jouw belangrijk is. Jij wilt tenslotte straks die veel te strakke spijkerbroek weer passen en gewoon iets uit de kast kunnen pakken zonder na te hoeven denken wat je nu weer moet verdoezelen!


Over de auteur:

Tabitha de Wit

Mijn naam is Tabitha de Wit en ik ben sinds zes jaar onafhankelijk Cambridge consulente in Harderwijk. Naast een professionele training, die ik bij Cambridge Weight Plan heb gevolgd, ben ik gediplomeerd HBO Voedingsdeskundige. Zelf ben ik m ...