Kl porties lijst

"Ach joh, die kilo's zitten er toch zo weer aan!"
“Nou succes met die kilo’s eraf houden, lukt je toch niet!”

Dat is wat we vaak te horen krijgen als de overtollige kilo’s er, met de nodige inspanning, af zijn. En heel eerlijk gezegd, die angst zit er inderdaad wel een beetje in bij iedereen die net op een gezond gewicht is gekomen

Afvallen is vaak de knop omzetten en gaan. Maar dan? Hoe zorg je nou dat die kilo’s die je er met bloed, zweet en tranen hebt afgekregen er niet met een bloedgang weer aan zitten. Ligt dat aan het dieet dat je gevolgd hebt? Is je verbranding lager gaan staan waardoor je sneller aankomt? Het antwoord is heel simpel: nee.

Waarom kom je na een dieet vaak weer aan?
Kort gezegd kom je aan door een calorie-overschot, dus wanneer je meer calorieën binnenkrijgt dan je verbrandt. En heel vaak na een dieet sluipt het oude eet- en drinkpatroon er weer in. ‘Ik heb het heel lang goed kunnen houden en ineens kwam ik langzaam weer aan’, is wat ik als consulent vaak hoor. Dat klopt. Als het mis gaat, dan is dat omdat vaak het oude, ‘slechte’ eetpatroon er weer langzaam in sluipt.

Hoe voorkom je dat je weer aankomt? 
Een vast ritme inbouwen is erg belangrijk. Zorg dat je een aantal vaste, bij jou passende, eetmomenten inlast op een dag en probeer bijv. 5 dagen geen snoep, koek, chips en alcohol te nemen. Heb je honger? Vraag jezelf dan eerst af of dat honger of trek is? Is het trek, ga dan iets doen om je aandacht af te leiden. Meestal gaat de trek dan vrij snel weer weg.

Knorrende maag... en dan?
Voel je je maag echt knorren? Dan vraagt je lichaam er ook echt om. Je kunt je nog afvragen of het dorst is en of je dit gevoel met water, koffie of thee kunt verhelpen. Lukt dat niet? Neem dan iets verantwoords. Bij hartige trek kan dit bijvoorbeeld een cracker met filet Americain, hummus of zuivelspread zijn. Heb je zoete trek dan kun je kiezen voor een schaaltje kwark of optimel met wat fruit, of een rijstwafels met wat fruitspread. Wat hierbij ook belangrijk is, is de ‘portie-controle’. Eet rustig en schrans niet meteen 4 rijstwafels weg.

Op gewicht blijven: keuzes maken en portie-controle
In het weekend kun je jezelf best toestaan wat lekkers te nemen. Weet je wat helpt? Geef een cijfer aan het eten en drinken. En laat nou eens alles wat je lager dan een 9 hebt gegeven staan. Je zult zien dat je automatisch veel afslaat of laat staan. Wat je een 9 of 10 hebt gegeven mag je hebben, maar in plaats van die hele pizza neem je een halve. Of je neemt een klein puntje taart, in plaats van dat grote stuk. Portie-controle, noemen we dat.

Teveel gegeten en/of gedronken... wat nu?
Heb je nou wel een keer gigantisch gezondigd? Sla dan niet door in het gevoel dat je het nu helemaal verpest hebt, maar pak door in je vaste patroon qua eten en drinken en ga ter compensatie iets meer bewegen.

Feestje/etentje: goede voorbereiding en compensatie
Heb je een feestje of etentje met veel alcoholische drank in het verschiet? Drink dan na elk glas alcohol een glas water en verlaag die dag (of de volgende dag) je koolhydraten en vetten en zoek het meer in een salade of omelet. Compenseer een beetje. Snelle koolhydraten en alcohol hebben ook nog eens de neiging zich te binden met vocht, dus na een heftig weekend niet meteen op de weegschaal gaan staan, maar ga weer terug in het gareel qua gezond eetpatroon en drink minimaal 1,5 liter water per dag, dan zul je zien dat het vastgehouden vocht er in de loop van de week weer af is.

Aankomen van vet eten
Voor het aankomen van vet in snel tempo hoef je sowieso niet bang te zijn, want om 1 kilo vet aan te komen moet je boven op jouw persoonlijke dagelijkse energiebehoefte (zeg eens 1300 kcal in rust als voorbeeld) 7000 calorieën EXTRA eten. Dat zijn heel wat pizza’s of punten taart kan ik je vertellen! Wat je dus heel vaak op die weegschaal het eerst omhoog ziet gaan is het vochtgehalte. Wil je na een heftig etentje of avondje uit niet in paniek raken, dan kan een weegschaal die vet en vocht apart meet nog wel eens een uitkomst zijn.

Stabiel gewicht: houd vast aan een patroon
Kortom; het wel of niet op gewicht blijven ligt heel vaak aan het krijgen en vasthouden van een vast gezond eetpatroon, met daarnaast keuzes qua extra’s die je weer koppelt aan de portie-controle.

Gewicht in balans... keuzes maken
Op dit moment hebben veel mensen een ander eet- en beweegpatroon. We zitten thuis, de sportscholen zijn dicht en we missen daardoor al een flink stuk beweging. Misschien mooi om voor jezelf eens extra te letten op wat je eet en hoeveel je eet.

GO FOR IT!


Over de auteur:

Tabitha de Wit

Hi, ik ben Tabitha de Wit en met veel plezier en passie alweer bijna 10 jaar The 1:1 Diet consulent (voorheen Cambridge Weight Plan) in Harderwijk. Naast een professionele training, die ik bij The 1:1 Diet heb gevolgd, ben ik gediplomeerd H ...