Voeding > Ken jij het geheim van zout, suiker en vet?

Ken jij het geheim van zout, suiker en vet?

Ken jij het geheim van zout, suiker en vet?

Heb jij dat ook? Dat je in de supermarkt loopt en steeds meer mooie verpakkingen met een natuurlijke en gezonde uitstraling ziet. Mooie aparte vakken met gezond ogende producten. Home made, puur, natuurlijke ingrediënten…. Minder zout, suiker of vet. Het geeft het gevoel dat we verantwoorde keuzes kunnen maken en daar worden we gelukkig van. We worden immers steeds bewuster en willen gezonder leven.

Op het verkeerde been

Maar als je de tijd neemt om goed te kijken op de ingrediëntenlijst, ontstaat er toch een ander gevoel. De voedingsindustrie probeert ons op het verkeerde been te zetten. Want hoe gezond en puur de verpakking van onze boodschappen er ook uitziet, de fabrikant heeft het product bewerkt. De voedselproducenten investeren elk jaar miljoenen euro’s om de perfecte verhouding tussen zout, suiker en vet te optimaliseren. Deze smakelijke combinatie, waar we zo van houden, is enorm verslavend. Het geeft ons een heerlijk gevoel, een kleine kick. De juiste combinatie zet een groot aantal neuronen in onze hersenen aan tot actie, waardoor de neiging om te blijven eten groter wordt. En zonder dat we ons ervan bewust zijn verlangen we naar steeds meer.

Het gaat niet om ons welzijn?

En dat is nou precies wat de fabrikant wil. Het gaat niet om ons welzijn en de mooie verpakking, nee, het gaat uiteindelijk maar om één ding: omzet. En zo proberen de fabrikanten onze maag en hersenen te beïnvloeden. Wie de beste verhouding tussen zout, suiker en vet in zijn producten verwerkt en de mooiste verpakking heeft, scoort de hoogste omzet.

Doe maar gewoon 

Misschien is het dan toch niet zo gek om meer te gaan eten zoals onze opa’s en oma’s deden. Gewoon pure groenten, niet voorgesneden of bewerkt. Met af en toe een mooi stukje vlees of vis. Geen pakjes of zakjes, geen kant-en-klaar, maar gewone onbewerkte voeding. Prachtig van kleur en vol van smaak. Een stuk goedkoper en vooral een goede basis voor een gezonde leefstijl.