We zijn niet allemaal keukenprinsen en -prinsessen. Toch kan je eenvoudig je groente en vlees super lekker maken zonder of met weinig zout. Als je verschillende kruiden gebruikt bij dezelfde groente smaakt het toch echt weer anders. Kruiden toevoegen is niet alleen lekker, je kan je lijf ook weer gezonder krijgen; kwaaltjes zouden zomaar eens kunnen verdwijnen!
Antioxidanten
Kruiden bevatten antioxidanten.
Deze beschermen je cellen tegen vrije radicalen. Vrije radicalen ontstaan door
processen in je lijf. Daar kan je niks aan doen. Die vrije radicalen wil je
graag kwijt want die kunnen ziektes veroorzaken en ze versnellen het
verouderingsproces. En dat willen we niet. Deze vrije radicalen worden in je
lichaam dus opgeruimd door antioxidanten. Eet je veel suiker dan wordt de
werking van vitamines (waaronder antioxidanten) sterk verminderd. Kruiden
helpen ook om ontstekingen in je lijf te voorkomen. Daarom is het goed om eens
te kijken wat kruiden voor je lijf maar ook voor je gerechten kunnen betekenen.
Zwarte peper
Zwarte peper
bijvoorbeeld is niet alleen een antioxidant maar ook een antibioticum, een
sterke ontstekingsremmer dus. Daarnaast wordt gezegd dat zwarte peper de
vetafbraak in ons lijf stimuleert en dat je daarmee afvalt. Nou, om dat effect
te krijgen moet je er kilo’s van eten, dus dat vergeten we maar even. Zwarte
peper heeft ook de eigenschap om de slechte LDL-cholesterol en triglyceriden te
verlagen. Gebruik zwarte peper eens bij tonijn.
Nootmuskaat
Nootmuskaat werd in de
oudheid vaak gebruikt voor het stimuleren van onze hersens. Nu weet waar het goed voor is, ga je
het vast vaker eten. Het helpt tegen vermoeidheid en het heeft een kalmerend
effect op je gemoedsrust. Heb je dus een stress dag gehad, maak dan een verse
groentesoep met veel nootmuskaat. De Chinezen gebruiken nootmuskaat vooral
tegen problemen met je buik zoals diarree, obstipatie en een opgeblazen gevoel.
Gebruik nootmuskaat bij je spruitjes, samen met peterselie en salie. Pompoen is
lekker met kaneel, komijn, nootmuskaat en salie.
Kurkuma
Kurkuma wordt veel in
de oosterse keuken gebruikt. In een van onze The 1:1 Diet recepten vind je een
soto-soepje waar je kurkuma bij gebruikt. Kurkuma is niet alleen een krachtig antioxidant,
maar ook een sterke ontstekingsremmer. Aan curcumine (stofje in kurkuma) wordt
toegeschreven dat het helpt bij pijn bij artritis en bij verwondingen en het
zou je cellen goed beschermen tegen vrije radicalen. Er zijn onderzoeken gaande
voor het verminderen van hart- en vaatziekten en bij de ziekte van
Alzheimer.
Peterselie
Peterselie bevat de
vitamines A en C en mineralen zoals kalium, foliumzuur en vezels. Je darmen
zijn super blij met vezels want die komen we eigenlijk allemaal te kort.
Peterselie is goed voor hart en bloedvaten en omdat het veel antioxidanten
bevat kan het je lijf ook goed tegen ziektes beschermen. Je kan ook een paar
takjes peterselie in kokend water houden en dat als thee opdrinken. Goed voor
een frisse adem en het is een mooie variatie op de takjes munt. Peterselie kan
je gebruiken bij rundvlees en eend en uiteraard in de soep. Champignons zijn
lekker(der) met peterselie, knoflook, bieslook, peper en tijm.
Tijm
Tijm helpt bij
gewrichtsproblemen, hoofdpijn en spijsvertering. Het werkt antibacterieel, is
bloedzuiverend en zorgt ervoor dat je fit blijft. Heb je varkensvlees al eens
gekruid met tijm, salie, knoflook en komijn? Super lekker! Gebruik bij je komkommersalade
eens dille, munt en tijm.
Salie
Salie verbetert je
geheugen en het bevat anti-verouderingsenzymen, een geheime fountain of
youth eigenlijk. Salie werd vroeger ook ingezet bij menstruatieklachten. Salie
is lekker bij varkensvlees. Bestrooi gekookte tuinbonen met bonenkruid,
koriander, munt en salie.
Oregano
Oregano is ook een
sterke antioxidant die je beschermt tegen vrije radicalen. Heerlijk in en op
mediterrane gerechten.
Rozemarijn
Rozemarijn is volgens
onderzoeken een bestrijder van kankercellen. En rozemarijn heeft een ontstekingsremmende
werking. Lamsvlees en rozemarijn gaan
uitstekend samen. Daarnaast smaakt het ook heerlijk over je sperziebonen, samen
met bieslook, bonenkruid, nootmuskaat en tijm.
Basilicum
Basilicum heeft een
ontgiftende werking op je lever. Daarnaast zijn je darmen blij als je basilicum
eet vanwege de vezels. Basilicum is lekker bij gehaktgerechten. Spinazie maak
je nog lekkerder met basilicum, knoflook, koriander en munt.
Munt
Munt werkt goed tegen
misselijkheid. Munt is te gebruiken in oosterse (Thaise) gerechten en ook
lekker bij lamsvlees.
Knoflook
Knoflook behoort eigenlijk tot
de superfoods. Het is gezond voor je bloedvaten en je hart, het kan je
bloeddruk verlagen en het bevordert je bloedsomloop. Ook is knoflook een
geweldige ontstekingsremmer en helpt het bij griep. Een heel krachtig ‘tovermiddeltje’
bij griep: 1 theelepel uitgeperste knoflook (helemaal gebruiken), 1 theelepel
gemalen gember, 1 theelepel (rauwe) honing en een scheut appelazijn. Alles goed
door elkaar roeren en je glas verder vullen met mineraalwater. Je bent
supersnel weer op de been. Verder is knoflook bijna overal lekker in.