Laat je niet 'roasteren'

14/08/2020 in: Beweging

Roasteren

Verwacht je een blog over barbecueën met tips hoe je je vlees, vis of een groentespies het beste kunt klaarmaken? Hoe je volgens The 1:1 Diet Stappenplan op een verantwoorde wijze een actieve deelgenoot kunt zijn tijdens een barbecuefeestje? Misschien dat de titel van deze blog je dan enigszins op een verkeerde spoor heeft gezet, want helaas deze blog gaat niet over barbecueën.

Roasteren is het op ironische wijze beledigen van mensen. Misschien ken je het programma wel op Comedy Central waar Giel Beelen, Gordon en Ali B zich publiekelijk lieten afzeiken. In een goede setting is het zeer vermakelijk, maar sommigen slaan de plank nog wel eens mis.

Mensen met overgewicht laten zich maar al te vaak door anderen roasteren. Ongewild zijn zij het middelpunt van ironische spot. Ik zie en hoor het regelmatig gebeuren. Dan zie ik iemand met behoorlijk veel overgewicht hardlopen en ik denk dan ‘fantastisch dat je dit doet’, maar je wilt niet weten welke spot zo’n persoon naar zijn of haar hoofd geslingerd krijgt.

Niemand is voor zijn lol te zwaar

En ja je kunt zeggen ‘het zijn maar woorden’, maar ik zie het als een vorm van emotionele aanranding. Mensen met overgewicht zijn niet voor de lol te zwaar. Bedenk dat mensen met (ernstig) overgewicht vaak ook een serieuze oorzaak hebben waarom dat extra gewicht eraan zit. Natuurlijk komt dat door voeding, maar daar ligt vaak ook een diepe(re) emotionele reden aan ten grondslag. Er zijn legio wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat ernstig overgewicht iets is wat door de hersenen wordt ‘gevoed’. (Zie: Obesitas – niet zwak maar onstilbare honger in de hersenen)

Mannen met bierbuiken op de racefiets

Een goede roast is gebaseerd op wederzijdse goedkeuring. Zo hebben wij in ons racefietsclubje een paar mannen zitten met een iets te grote bierbuik om lekker sportief te kunnen fietsen. Zeker als je bedenkt dat deze buik ook nog in een te strak fietsshirt gepropt moet worden. Voor mensen die visueel zijn ingesteld wordt het beeld wel duidelijk. Genoeg input om iemand flink te roasteren. Dat weten we van elkaar en omdat je elkaar goed kent weet je ook dat wanneer de toon verandert het ook genoeg is. Roasteren heeft in dat opzicht een functie: moeilijke onderwerpen bespreekbaar maken. Dit kan alleen als je elkaar goed kent en er een basis is van wederzijds vertrouwen.

Overgewicht is geen vrijbrief voor spot

Een onbekende met overgewicht zien sporten betekent niet dat deze zijn of haar toestemming geeft om de spot mee te drijven. De stap om met overgewicht te gaan sporten is al moeilijk genoeg, laat staan als je publiekelijk ook nog eens wordt vernederd door iemand die je (meestal) totaal niet kent.

Het is gewoon jammer dat het niet meer gaat om iemands persoonlijkheid of karakter, maar dat de buitenkant blijkbaar een uitnodiging is om hier maar iets van te vinden en publiek iets over te roeptoeteren.

Van mij hoef je de volgende keer echt niet te staan juichen of klappen als je iemand met overgewicht ziet sporten. Ironische spot wordt dan sarcasme. Maar bedenk dat sporten met overgewicht letterlijk veel zwaarder is en als je je hiervan bewust bent kun je misschien waardering opbrengen.

Over de auteur:
Arjan Wiertz

Arjan Wiertz

Online Marketeer