Maak van mislukkingen positieve leermomenten!

09/07/2021 in: Mind

Schaken lst


Even een (gekke) vraag: heb je The Queen’s Gambit al gezien op Netflix? Een hele mooie serie over een meisje dat een kampioen in schaken blijkt te zijn. Haar naam is Beth Harmon en ze groeit op in een weeshuis. Hier leert ze schaken van de conciërge (die ze al snel alle hoeken van het schaakbord laat zien). De moeite van het kijken waard! Nu moet ik iets bekennen. Ik hou heel erg van schaken maar ben er niet erg goed in, daar moet ik eerlijk in zijn. Ik schaak nu ongeveer drie jaar en ik verlies vaker dan dat ik win. Schaken is een keiharde sport: je kunt een wedstrijd perfect spelen totdat je één zet verkeerd doet en PATS… schaakmat!

Schaken als metafoor voor diëten

Het is een spel dat enorm kan frustreren en als je niet oppast sleurt het je mee in een gevoel van diepe teleurstelling. Gedachten als Zie je wel, ik kan er niets van! Zo leer ik het nooit! zijn mij niet onbekend. Gelukkig is het op dat moment mijn gevoel dat spreekt en niet mijn ware ‘ik’. De teleurstelling vertroebelt de waarheid zoals een bouillonblokje heet water. Ergens weet ik wel dat wat ik denk niet waar is. Het is slechts een gedachte die voortkomt uit een gevoel. De overtuiging die ik heb als mijn geest niet vertroebeld is door emoties is Ik kan beter worden, als ik de juiste strategie en leermethodes toepas. Dat wil niet zeggen dat ik meteen wereldkampioen word maar ik kan mezelf wel verbeteren.

Is dit herkenbaar voor jou? Met diëten gaat het vaak niet veel anders. Zie je wel, ik kan gewoon niet afvallen. Als je zo doorgaat dan blijf je dik! Wie is er hier aan het woord? De persoon die wil afvallen of de frustratie? Een helpende gedachte zou kunnen zijn: Ik kan afvallen, met de juiste ondersteuning en met vallen en opstaan. Diëten is een proces en niet een resultaat.

Falen is onderdeel van het proces, sta dat toe

Hoe vaak ik ook schaakmat word gezet, het blijft een mooi proces. Waar ging ik de mist in? Welke zet had ik anders moeten doen? Hoe kan ik hier weer van leren? Moet ik mijn leermethode aanpassen? Kortom, ik probeer mijn mislukkingen om te zetten in leerpunten. Tegelijkertijd moet ik accepteren dat blunders bij het spel horen, zelfs grootmeesters maken blunders.

Diëten is en blijft moeilijk, net als goed leren schaken, tennissen, een boek schrijven, een muziekinstrument leren bespelen etc. Net als bij deze andere activiteiten kun je er beter in worden. Diëten betekent namelijk niet alleen dat je afvalt, het betekent ook dat je niet meer aankomt en op gewicht blijft. Je dieet is niet een tijdelijk iets, maar het is jouw manier van eten, voor de rest van je leven. En dat is wat ieder mens moet leren. De één heeft geluk en leert het van huis uit en de ander? Die moet zelf alles opnieuw uitvinden.

Mislukkingen en misstappen horen dus bij het proces. Als het je lukt om dit toe te staan en te omarmen dat je van iedere misstap iets kunt leren, dan ben je al een heel eind.

Tips

Hieronder staan een aantal handige tips die je kunt toepassen om van jouw mislukkingen een leermoment te maken.

  1. Schiet jezelf niet af (in figuurlijke zin natuurlijk) als het niet lukt of als je een fout maakt. Probeer te evalueren en maak dit een vast onderdeel van je leven. Zo kun je leren en jezelf verbeteren.

  2. Zoek een coach of buddy. In je eentje tot succes komen is veel moeilijker dan wanneer je het samen doet. Je consulent is een goede steun in de rug tijdens het dieet, maar iemand in je directe omgeving die jou steunt en er voor je is als je het moeilijk hebt is heel veel waard en een belangrijk onderdeel van je succes op de lange termijn. Vraag je vriend, vriendin, moeder, of dochter om jou te helpen. Samen kom je verder.

  3. Vraag jezelf af hoe je je omgeving helpend kunt maken. Voorbeeld: omdat ik graag meer wil lezen heb ik op mijn bureau en op de plank naast mijn bureau altijd een paar boeken staan waar ik graag uit lees (ook al is het maar 5 minuten). Om meer te bewegen heb ik op de grond naast mijn bureau altijd een gewichtje staan om wat oefeningen te doen. Maak hetgeen wat je meer wilt doen makkelijker en de dingen die je minder wilt doen moeilijker.

  4. In het verlengde van punt 3 geef ik graag nog een laatste tip. Koppel wat je meer wilt doen aan dagelijkse activiteiten. Zo kan ik bijvoorbeeld met mezelf afspreken dat ik iedere keer als ik naar de WC ben geweest 5 minuten in een boek mag lezen of 20 squats doe. Koppel wat je meer wilt doen aan dagelijkse routines. Zo zorg je er automatisch voor dat je meer doet van wat je wilt gaan doen.

  5. Lach om je fouten! Het is niet zo dat we allemaal dagelijks bezig zijn met levensbedreigende situaties, toch? Het doel is om te leren niet om jezelf helemaal  de grond in te boren.
Heel veel succes!


Over de auteur: