Minder trek tijdens zomerse hitte? Dit is waarom!

29/08/2019 in: Voeding

Minder trek

Onverzadigbaar kun je je voelen in de winter. Een gigantisch bord vol stamppot én groot stuk rookworst lijken nooit genoeg. Maar in de zomer moet je niet aan een bord vol warm eten denken. Of überhaupt aan veel eten, hooguit een frisse salade dan. Veel mensen ervaren minder eetlust in de warmere seizoenen en dat is eigenlijk heel normaal.

Als je lichaam het warm heeft, houdt het zich met name bezig met verkoelen. Zodra je gaat eten, gaat je lichaam aan het werk om het voedsel te verteren. Wat er dan gebeurt, is dat je lichaam weer gaat opwarmen. Maar daar heb je absoluut geen zin in, als je het al zo warm hebt. Onbewust resulteert dit in het hebben van minder eetlust. Dat is overigens helemaal niet erg, als je jezelf er maar aan herinnert af en toe wel wat voedsel te nuttigen. En drink voldoende water! Maar met die opdracht word je onderhand doodgegooid, of niet?

Ook geeft het hebben van een warm lichaam een verzadigd gevoel. Het lijkt lekker meegenomen dat je hierdoor dus minder trek hebt, maar dit kan ook averechts werken. Als je de hele dag hebt geteerd op kleine beetjes, deels door het volle gevoel van de warmte en deels door je dieet, kan het zijn dat je ’s avonds snakt naar des te meer. Het hongergevoel overvalt je en dat het oog op die momenten groter dan de maag is, is niets nieuws.

Zit je in een van de stappen van Het Stappenplan waarbij je de shakes drinkt? Gooi er dan voor de afwisseling wat ijsblokjes doorheen. Dan heb je een goeie, volle en bovenal ijskoude milkshake waarbij je van elke slok verantwoord en bewust mag genieten.

Weinig gegeten, maar toch niet afgevallen? Maak je alsjeblieft niet meteen zorgen, want in de zomer houd je meer vocht vast. Is het je wel eens opgevallen dat je ringen strakker zitten, of dat je slippers en sandaaltjes hun afdruk in je voeten laten staan? Dat komt omdat je lichaam vocht vasthoudt, waardoor je je inderdaad wat meer opgezet kunt voelen. Zodra de temperaturen wat afnemen, zul je merken dat je weer slinkt.